BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EasyJet, a Ryanair és a Lufthansa lehet a kedvenc

Jó évet zártak a légitársaságok: közülük most azok lehetnek jó befektetési célpontok, amelyek még tudnak javítani a költséghatékonyságukon, és erős járathálózattal, piaci pozíciókkal rendelkeznek – vélik a Nomura elemzői.

Feszültségekkel ugyan, de a foglalásoknak köszönhetően egészséges derűlátással várhatják a nyarat, azaz a szezonálisan legerősebb időszakot a légitársaságok – derül ki a Nomura elemzéséből. Az idei nyárra egyelőre jók a kilátások, bár néhány fontos régióban, például az Egyesült Államokban, a növekedés lassulása aggodalomra adhat okot. További kockázatot jelent, ha a geopolitikai feszültségek újra felerősödnek a világban.

Összességében optimisták az európai légitársaságokat illetően a Nomura elemzői, a következő három évre évente átlagosan 18 százalékos növekedést várnak az egy részvényre jutó eredmény (EPS) tekintetében. Az EasyJet, a Ryanair és Lufthansa a kedvencük, az Air France-KLM és a Wizz Air részvényeiben viszont csak mérsékelt felértékelődési potenciált látnak az elemzők.

Az Air France-KLM részvényeit semlegesen ítélik meg a Nomura elemzői. A céggel kapcsolatosan az a probléma, hogy politikai tényezők és az erős szakszervezetek gátat szabhatnak a menedzsment reorganizációs intézkedéseinek. Az EasyJetet viszont vételre ajánlják. Bíznak az elemzők az új pénzügyi igazgatóban, és úgy tűnik, hogy az egyiptomi és a párizsi terrorakciók csak átmeneti megingást hoztak a repülési kedvben, ami a cégnél különösen fontos, hiszen Franciaország az egyik legfontosabb piaca.

A British Airways és az Iberia anyacége, az IAG részvényeit szintén vételre javasolják a Nomura elemzői, amit a hosszú távú átlagnál alacsonyabb árazási szinttel indokolnak. Ez a múltban is jó indikátor volt a részvények felülteljesítésére. Ráadásul az osztalékhozam is viszonylag magas a cégnél, a jelenlegi árfolyammal számolva 4 százalék feletti osztalékhozam adódik. Az elemzők szerint a Lufthansánál alulbecsülik a piacok a menedzsment hatékonyságjavító képességét, beleértve a szakszervezetekkel folyó tárgyalásokat. Ezért vételre ajánlják a Lufthansa papírjait, 19 eurós célárfolyammal.

A Nomura szakértői 30-35 százalékos esélyt adnak arra, hogy a Ryanair nettó profitja a 2017-es pénzügyi évben már eléri a 2 milliárd eurós álomhatárt. A két számjegyű profitnövekedés pedig a további részvényesi készpénz-visszajuttatási programnak is lendületet adhat. A Wizz Air részvényeit augusztusban minősítette le vételről tartásra a Nomura, mert úgy látták az elemzők, hogy vannak a szektorban vonzóbb részvények is. Például a Ryanairé, az ír fapados papírjai ugyanis diszkonttal forognak a magyar gyökerű versenytárshoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.