BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Búcsú az erős dollártól?

Nagyot száguldott 2014–2015-ben a dollár, ám a zöldhasú további erősödésnek könnyedén gátat szabhat a Fed lassabb kamatemelési ciklusa. Persze akadnak még olyanok, akik hisznek az amerikai valutában.

Nem túlzás azt állítani, hogy a 2014-es év legnagyobb devizapiaci sztorija a dollár elképesztő menetelése volt, amit elsősorban az a piaci várakozás fűtött, hogy az amerikai jegybank fejlett társaihoz képest sokkal hamarabb kezdheti meg a szigorítást. Míg az Európai Központi Bank és a japán jegybank az alacsony infláció és gyenge növekedés ellen folytatott küzdelmében egyre tovább vágta az irányadó kamatokat, illetve bővítette eszközvásárlási programját, addig a Fed a programjának kivezetésén ügyködött, illetve a kamatemelés időszakát készítette elő.
Az úgynevezett dollárindex, amely az amerikai fizetőeszköz hat másik nagy devizával szembeni relatív erejét követi nyomon, 2015 márciusára tizenkét éves csúcsra kapaszkodott.

A megállíthatatlannak hitt felértékelődés azonban 2015-ben megtorpant. A széttartó kamatpályákat illetően egyre jobban elbizonytalanodtak a befektetők, aminek két oka is volt. Egyfelől a dollár felértékelődése ártott az USA export-versenyképességének, ami a feldolgozóiparon keresztül a gazdasági növekedésre negatív hatást gyakorolt. Másrészt az olajár esése és az importárak csökkenése a mélybe taszította az amerikai inflációt, ami szintén óvatosságra inthette a Fedet. Az első kamatemelés ennek ellenére decemberben megtörtént, a piaci szereplők többsége azonban nem hisz a tervezett kamatemelési ütem tarthatóságában. Ezt jól példázza, hogy a dollárindex a döntés óta öt százalékkal esett.

A Citi elemzői az euró-dollár kurzusának jövőbeli mozgásában kétoldalú kockázatokat látnak. Értékelésük szerint a keresztárfolyam valószínűleg a 2015 januárja óta jellemző 1,05-1,15-ös sávban mozoghat majd, de elképzelhetőnek tartanak egy kisebb euróerősödést. A japán jennel szemben azonban egyértelműen a dollár leértékelődését várják: a japán jegybank utóbbi időben tapasztalt tehetetlensége, illetve olyan fundamentális tényezők, mint a többletes japán folyó fizetési mérleg, inkább az erősödés irányába mutatnak.

Persze nem mindenki gondolja, hogy a dollár csillaga leáldozott. A Bank of America-Merill Lynch egyik vezető devizapiaci stratégája úgy vélekedett, hogy általánosságban véve a dollár erősödésének folytatódását várják az euróval és a feltörekvő devizák egy részével szemben. A jen ellenében ugyanakkor – a Citihez hasonlóan – gyengülésre számítanak. A Goldman Sachs elemzői is ragaszkodnak a dollárral kapcsolatos optimizmusukhoz. Értékelésük szerint az utóbbi másfél hónapban látott leértékelődés csak átmeneti, és szerintük a Fed ráadásul háromszor is képes lesz idén kamatot emelni, ami segíthet a dollárnak az erősödésben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.