BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tanácstalanság az orosz rali után

Hatalmasat emelkedett az első negyedévben az orosz részvénypiac, a dollárban számított RTS index 37 százalékkal került följebb januári mélypontja óta. Az elemzők, köztük a legnagyobb bankok szakértői is egymás után válnak optimistábbá az orosz részvényekkel kapcsolatban, ám a befektetők egyelőre óvatosak – derül ki a Bloomberg összeállításából. 

Jó példa erre a UBS. A svájci bankház részvénystratégái már júliusban vételre javasolták az orosz papírokat, de a vagyonkezelő részleg, amely ezermilliárd dolláros vagyon felett diszponál, semleges állásponton maradt az orosz piaccal kapcsolatban. Annak ellenére, hogy az orosz Micex index P/E (árfolyam/részvényenkénti eredmény) mutatója a 2014-es 4,5-ről az idei rali után is csak 6,8-re emelkedett, amivel még mindig a legolcsóbbnak számít a feltörekvő piacok között.

Az alapkezelők egyike, Gary Greenberg, a Hermes Investment Management munkatársa ezt azzal magyarázta, hogy az orosz papírok jó teljesítménye kizárólag az olaj felpattanásának köszönhető. De az olajár tartósabb emelkedésében egyelőre kevesen bíznak, a közelmúlt jelentős emelkedését is short zárásokkal magyarázzák. Más kérdés egy rövid távú taktikai vétel, de fundamentálisan a szakértő nem lát benne fantáziát. Odeniyaz Dzhaparov, a Deutsche Asset Management portfóliómenedzsere szerint most a hosszú távú fundamentumoknál sokkal fontosabb a befektetői hangulat, a tőkeáramlás és a feltörekvő piacokkal kapcsolatos attitűd változása. A tőzsdét jelenleg az árupiacok mozgatják, az orosz gazdaság strukturális változásaira egyelőre csak várnak a szereplők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.