BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Indul a gyorsjelentési szezon

Hétfőn este közzéteszi második negyedéves számait az Alcoa. Érdemes lesz rá figyelni, fontos következtetéseket lehet belőle levonni a gazdaság állapotáról.

Véget ért a második negyedév, ami azt jelenti, hogy hamarosan ismét a vállalati profitok kerülnek a fókuszba. A brit népszavazás már így is nagy port kavart a tőzsdéken az elmúlt napokban, most a profitkilátások miatt aggódhatnak a befektetők.

Az amerikai gyorsjelentési szezon nem hivatalos kezdetét sokáig egyértelműen az Alcoa jelölte ki, hiszen a Dow Jones index komponensei közül az alumíniumipari vállalat volt az első, amelyik közzétette a negyedévre vonatkozó számait. Hiába került ki a részvény az indexből, sok befektető továbbra is az Alcoát tartja mértékadónak, mivel a vállalat számai jó indikátorként szolgálnak a globális világgazdaság növekedési kilátásaival kapcsolatban.

Az Alcoa július 11-én, hétfőn, az amerikai tőzsdék zárását követően publikálja a 2016. április–júniusi időszakra vonatkozó gyorsjelentését. A szezon első hete még viszonylag nyugalmas lesz, az Alcoán kívül az Intel, a JP Morgan, a Citigroup és a Wells Fargo negyedéves eredményei lesznek érdekesek. Rendszerint elsőként a nagy technológiai cégek és a bankok jelentenek.

Az Alcoa eredményeit mindig kiemelt figyelemmel követik a befektetők, hiszen az amerikai blue chipek közül elsőként jelent, és így a piacok rendszerint jelzésértékűnek tekintik az egész negyedéves gyorsjelentési szezonra nézve. Ennek pedig van is valóságalapja:
a számítások azt mutatják, hogy az Alcoa negyedéves eredményeinek érezhető hatása volt a szezon során nyújtott tőzsdei teljesítményre. Amikor ugyanis a vállalat EPS-szinten az elemzői várakozásokat felülmúló eredménnyel indította a jelentési szezont, az S&P 500, a Dow Jones index átlagban 2-3 százalékos emelkedést produkált. Azokban az esetekben pedig, amikor a társaság kiábrándító számokat közölt a szezon elején, az említett indexek átlagban mintegy 1 százalékos csökkenést szenvedtek el.

Az Alcoától 5,19 milliárd dolláros bevételt várnak az elemzők a Thomson Reuters konszenzusa alapján, ami 12 százalékos esésnek felel meg az előző év azonos időszakához viszonyítva. Egy részvényre jutó eredménye 9 centes profit lehet, ami jelentős csökkenés az egy évvel ezelőtti 19 centhez viszonyítva. Az előző két negyedévben rendre pozitív meglepetést okozott az alumíniumgyártó profitszinten.Az elemzői várakozások szerint az amerikai vállalatok profitja (vagyis az 500 legnagyobb amerikai céget tartalmazó S&P 500 index vállalatainak összesített nyeresége) 5 százalékkal eshetett a második negyedévben az egy évvel korábbi szinthez képest. Ez pedig a 2008-as válság óta a leghosszabb olyan időszak lehet, amikor csökken az amerikai vállalatok nyeresége.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.