BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem volt nehéz lepipálni a kötvényeket

Az alacsony hozamkörnyezet és a turbulens piacok ellenére a hazai kötvény- és vegyes alapokkal is sokat lehetett keresni fél év alatt. A legjobb kötvényalapok közel 10 százalékot, a vegyes alapok pedig 5–15 százalékot is hoztak június végével bezárólag.

Tavaly év végén a BAMOSZ adatai szerint 1316 milliárd forintot kezeltek a hazai kötvényalapok, ez idén június végére 1308 milliárdra apadt. Az elmúlt hat hónapban a rövid kötvényalapok eszközértéke több mint 30 milliárd forinttal esett vissza, egyedül a hosszú és szabad futamidejű kötvények tudták növelni vagyonukat, előbbi 10 milliárddal, utóbbi pedig 13 milliárddal.

Hasonló volt a helyzet az utóbbi hat hónapban a vegyes alapoknál is, december végén a hazai alapkezelők több mint 780 milliárd forintot kezeltek vegyes alapokban, ami május végére már 763 milliárd forint alá csappant. A három vegyesalap-típus közül a kiegyensúlyozott alapok eszközértéke több mint 3 százalékkal esett vissza, amit még a dinamikus alapok 30 százalékot meghaladó vagyonbővülése sem tudott ellensúlyozni. A vegyes alapoknál beszédes adat az is, hogy 2016-ban még nem volt olyan hónap, amelyet a vegyes alapok pozitív értékesítéssel zártak volna.

A hosszú kötvényalapok közül a legmagasabb hozamot az Aberdeen Feltörekvő Kötvény Alap érte el 9,1 százalékos féléves hozammal, a második és a harmadik helyre 4,2 százalékos, illetve 3,6 százalékos teljesítménnyel az OTP Maxima A sorozata és az Erste XL Kötvény fért fel a lakossági sorozatokból. Összességében a rövid kötvényalapok sem teljesítettek rosszul, sőt a Budapest Dollár Rövid Kötvény Alapja 3 százalékos féléves hozamot produkált, a második és harmadik helyen pedig fej fej mellett végzett 1,8 százalékos teljesítménnyel a Pioneer Rövid Kötvény Alap A és H sorozata.

A vegyes alapok között azonban még a kötvényalapokét is meghaladó féléves hozamokkal találkozhattak a befektetők. A kiegyensúlyozott alapok közül a legjobban az Access Commodity Selection Alapja muzsikált féléves időtávon 14,6 százalékkal, de a második és harmadik helyen szereplő OTP Prémium Kiegyensúlyozott és Raiffeisen Konvergencia Alapok is 6,8, illetve 5,2 százalékos teljesítményt mutattak fel, ami sok esetben több, mint amennyit a kiegyensúlyozott alapok tavaly egész évben produkáltak. Az óvatos vagy kötvénytúlsúlyos vegyes alapok közül a legjobb teljesítményt féléves időtávon az OTP Prémium Klasszikus Alap hozta 5,2 százaklékos hozammal, de a második helyet is az OTP csípte meg 3,4 százalékkal. A dinamikus alapok között is az OTP szerezte meg a vezetést közel
6 százalékos féléves hozammal, a második helyen a K&H Válogatott IV. Alapja végzett 4,5 százalékkal.

A hozamokat nézve tehát féléves időtávon jobban jártak azok a befektetők, akik a kötvényeket és részvényeket is tartó kiegyensúlyozott alapokba fektettek, ezek féléves hozama ugyanis sok esetben a csak kötvényeket és a főként részvényeket tartó dinamikus alapokat is lekörözte.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.