BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vaskos bírság az OTP-csoportnak

Összesen 54,75 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTP Bank-csoportra a Magyar Nemzeti Bank (MNB), s kötelezte a hitelintézetet és leányvállalatait a feltárt jogsértések megszüntetésére. Az OTP tudomásul veszi a felügyelet döntését – közölte a bank az MTI-vel.

A legnagyobb, 42 milliós pénzbüntetést az OTP Bank kapta, mert az MNB szerint több esetben is jogszabályt sértett. Egyebek között az ügyletminősítési tevékenység (értékvesztés-elszámolás, céltartalék megképzése), az ügyfelek jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutatójának (JTM) számítása, a felügyeleti adatszolgáltatás, az ingatlanfedezetek értékelése és értékbecslése, a befektetésekre vonatkozó belső szabályzatok aktualizálása, illetve az informatikai (IT) biztonsággal kapcsolatosan. A feltárt problémák ugyanakkor nem jelentenek kockázatot a bank jövőbeni működésére – hangsúlyozta az MNB.

A bírság összegének megállapításakor a jegybank enyhítő körülményként értékelte, hogy az ügyfelek érdeke nem sérült, s az OTP a vizsgálat során együttműködött az MNB-vel. Ezzel szemben súlyosító körülménynek számított a hitelintézet erős hatásbesorolása.

Az MNB öt OTP-leányvállalatot is a szokásos átfogó vizsgálata alá vetett, s közülük négyet megbírságolt, csupán az OTP Lakástakarékpénztár Zrt.-t nem. Az OTP Faktoring Követeléskezelő Zrt.-re 1,5 milliós, az OTP Ingatlanlízing Zrt.-re 5,25 milliós, a Merkantil Váltó és Vagyonbefektető Zrt.-re 5 milliós, az OTP Jelzálogbank Zrt.-re pedig 1 milliós pénzbüntetést szabott ki. Utóbbinál egy célvizsgálat keretében azt is górcső alá vették, hogy az megfelel-e a jelzáloghitel-intézeti törvénynek.

Nagybanki büntetések

Bekeményített az MNB, az idén sorra ró ki vaskos bírságokat a vezető bankcsoportokra. Az OTP Bank 54,75 milliójának több mint a dupláját kitevő, 119 milliós pénzbüntetést kapott korábban a K&H-csoport (ebből 69 milliót a bank, 50 milliót pedig a biztosító), a Takarékbank-csoportnak pedig 102 milliót kell befizetnie. De az MNB felügyeleti részlege a június végéig az MNB szanálási részlegének fennhatósága alatt volt MKB Bankot is 34,7 millióval sújtotta.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.