BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beköszöntött a medve az olajpiacra

Két éven belül harmadszor is medvepiac van az olajnál, és ez már a prognózisokban is meglátszik.

A múlt hét során az olajnál hivatalosan is beköszöntött a medvepiac, miután az árak április után először 40 dollár alá kerültek, és ezzel a korábbi csúcshoz képest megvolt a 20 százalékos esés. Az olajnál az utóbbi két évben ez már a harmadik medvepiac. A befektetőkben az árak jelenlegi alakulását látva felmerül a kérdés, hogy vajon meddig tart még a lejtmenet, mi okozza a mostani áresést, illetve mi lehet az, ami adott esetben megfordíthatja a trendet.

Az utóbbi hetek olajpiaci folyamataiban leginkább az játszhatott szerepet, hogy globális szinten elkezdtek meredeken nőni a készletek a finomított termékekből. Ezt az okozta, hogy az olajárak elmúlt években látott meredek esésekor a finomítók a javuló marginok láttán elkezdtek maximális kapacitással termelni, kihasználva az olcsó alapanyagköltség adta előnyöket. Ráadásul a kedvező finomítói környezet közepette a vállalatok a korábbiakhoz képest növelték is kapacitásaikat. A megnövekedett kínálattal azonban a kereslet nem tudott lépést tartani, ennek következtében a világon rekordközeli készletek épültek fel benzinből. Ennek mértéke 500 millió hordó lehet a Citigroup becslései szerint, aminek mintegy felét az amerikai készletek adják.

 

[caption id="" align="alignleft" width="600"]A növekvő termelés mellett az elemzők elkezdték csökkenteni olajár-előrejelzéseiket. fotó: AFP A növekvő termelés mellett az elemzők elkezdték csökkenteni olajár-előrejelzéseiket. fotó: AFP[/caption]Fundamentális oldalon egyelőre nem látszanak olyan tényezők, amelyek megfordíthatnák a folyamatokat, és az árak tartós emelkedését okozhatnák. Nigériában, Líbiában, Kanadában és Iránban is folytatódhat a korábbi kieséseket követően a termelés növekedése, az USA-ban a korábbi hónapok áremelkedése gyűrűzhet majd be a palaolaj-termelésbe. Eközben a kínai olajimport hathavi mélypontra esett, a fejlett európai gazdaságok és Japán keresleti kilátásai nem túl biztatók, az USA-ban pedig a finomítók nem szenvednek még eléggé ahhoz, hogy jelentősen visszafogják kibocsátásukat, ami a többletkínálatot, illetve a finomított termékek készletének szintjét csökkenthetné.

 

Mindezek láttán nem meglepő, hogy a nagyobb elemzőházak négy hónap után először elkezdték ismét csökkenteni olajár-előrejelzéseiket. A piaci elemzők mellett a spekulatív szereplők is pesszimisták lettek az olaj kilátásaival kapcsolatban, ami jól megmutatkozik a határidős és opciós piaci pozicionáltságban. Az amerikai határidős és árutőzsdei felügyelet (CFTC) által közzétett adatok alapján a múlt hét során az esésre játszó spekulatív kontraktusok állománya csaknem tizenötször nagyobb volt, mint az emelkedésre felvett ügyleteké.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.