BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még mindig hatnak a mérgezett papírok

Magasról indítja a kártérítési alkut a Deut­sche Bankkal az USA igazságszolgáltatása, mélybe rántva a német bank papírjait.

Gigantikus összegről, 14 milliárd dollárról indulnak a tárgyalások az amerikai igazságügyi tárca illetékesei és a Deutsche Bank (DB) jogászcsapata között, Washington első nekifutásra ekkora bírságot akar a pénzügyi világválságot megelőzően szabálytalanul kibocsátott és forgalmazott, jelzálogfedezetű „mérgezett” értékpapírok miatt kicsikarni a németekből. A tavaly nyár óta az amerikai John Cryan által vezetett DB közleményben szögezte le: fizetési hajlandóságuk ekkora összegre biztosan nem terjed ki (korábban még a legsötétebb kártérítési forgatókönyvek is ennek legfeljebb harmadát kitevő kötelezettséggel számoltak). A bank versenytársaival azonos bánásmódot kért, s hangsúlyozta, eltúlzottnak tartja az ellene benyújtott civil kárigényt, emellett a berlini pénzügyminisztérium is fair eljárás lefolytatására szólított fel. Irányadó lehet, hogy a Goldman Sachs esetében 15 milliárdról indult a bírságlicit, végül pár hónapja 5,1 milliárdban egyeztek meg a felek.

Szakértők emlékeztetnek arra, hogy a Volkswagen amerikai dízelbotránya kapcsán is repkedtek a milliárdok, ott a mechanikusan összeszorzott büntetési tétel 80 milliárd dollárnál landolt, ennek azonban jó, ha a tizedét ráterhelik az autógyártóra. Hasonló lehetett a kiindulási alap meghatározásának metódusa a DB esetében is. A Bloomberg által összegyűjtött adatok szerint eddig a legnagyobb jelzáloghitel-csaláshoz köthető bírságot, 16,7 milliárd dollárt a Bank of Americával fizettette meg az igazságügyi minisztérium, amelynek még mindig lesz munkája és garantált bevételi forrása is az úgynevezett mérgezett papírokkal – vagyis az olyan kötvényekkel, amelyekbe többféle papírt csomagoltak össze, köztük vitatható értékűeket is –, mivel a nagybankok közül a Barclays, a UBS, a Credit Suisse, a RBS és a HSBC ötös fogatával máig nem számoltak el.

John Cryan hivatalba lépésekor a legfontosabb teendői közé sorolta – a bank szerkezeti átalakítása és karcsúsítása mellett – az előző vezetés ideje alatt felgyülemlett ügyek és botrányok mielőbbi rendezését. A Bloomberg összesítése szerint a DB 2008 óta több mint 9 milliárd dollárt költött jogi képviseletre és a különféle bírságokra, gyakorlatilag ennyi pénzt vett ki az egyre mérgesebb részvényesek zsebéből. A JPMorgan Chase & Co. elemzői szerint az nagyon pozitív lenne a DB szempontjából, ha 2,4 milliárd dolláros bírsággal maga mögött tudhatná az ügyet, és 4 milliárd dollárnál húzták meg azt a határt, amely fölött már a tőkehelyzetet veszélyeztetné a büntetés. A DB júniusban 6,2 milliárd dollárt tett félre peres ügyei rendezésére, de a mostani követelés mellett számolnia kell egy pénzmosási ügy és egy fémárutőzsdei kereskedelmi visszaélés miatti tétellel is, hogy csak a nagyobbakat említsük.

A bizonytalanságok a Deutsche Bank árfolyamát is mélybe rántották pénteken, vele tartott a szektor többi szereplője is. A DB kurzusa Frankfurtban 8,47 százalékot, New Yorkban 9,35 százalékot zuhant. A legnagyobb német bank piaci értéke 1,1 milliárd dollárt veszítve 18,6 milliárdra süllyedt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.