BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zuhanásban a Deutsche Bank, nem segít a kormány

Lejtőre kerültek a Deutsche Bank részvényei, miután kiderült, hogy a kormány nem segíti ki a 14 milliárd dolláros büntetést kapott hitelintézetet.

Lejtőre kerültek a Deutsche Bank részvényei, több mint 5 százalékot esett a papír a tőzsdén. A Focus magazin ugyanis arról írt: a német kormány nem segíti ki az amerikai igazságügyi minisztériumtól nemrég 14 milliárd dolláros büntetést kapott hitelintézetet. Ezt maga Angela Merkel kancellár közölte, és azt is hozzátette: a német kormány a bank és az amerikai hatóságok közötti jogi csatározásba sem kíván beleavatkozni. A Deutsche Bankra jelzálog fedezetű értékpapírok eladása miatt szabták ki a büntetést. Ezeket a befektetéseket még a válság kirobbanása előtt adta el a hitelintézet úgy, hogy a kockázatokkal kapcsolatban félretájékoztatta az ügyfeleit.

A Reuters tudósítása szerint a legnagyobb német hitelintézet 2012 óta folyamatosan gyűjti a bírságokat a különféle hatóságoktól. A mostani gigabírság előtt összesen 12 milliárd eurónyi büntetést kellett fizetnie, mivel tiltott módon befolyásolta a kamatokat, a széndioxid-kvóták kereskedésénél is csalást követhetett el, és megsértett jogszabályokat.

A bankon belül a szabályozásért felelős vezérigazgató-helyettes, Sylvie Matherat a Reutersnek azt nyilatkozta: legalább még egy évig tart, mire mindenben meg tudnak felelni az elvárásoknak. A jelenlegi menedzsment a banknál nem híve a gyors hibaelhárításnak, inkább igyekeznek mindent alaposan átvilágítani. Ez év végén mindenesetre 2200 ember fog a banknál csak a minőségbiztosítási és pénzügyi bűnözés elleni területen dolgozni, ez 60 százalékkal több, mint a 2014-es létszám. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.