BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gigaberuházás kezdődik Debrecenben

Ma aláírták a beruházó, Nemzeti Infrastruktúra Zrt. és Debrecen városa között az intermodális közösségi közlekedési központ (Főpályaudvar) kialakítására vonatkozó együttműködési megállapodást.

A beruházásnak köszönhetően egy helyen lesz a helyi és helyközi autóbusz pályaudvar, a vasútállomás, a villamosvégállomás és a trolibuszok megállóhelye. A debreceni Nagyállomás és a Petőfi tér környezetében mintegy 42 ezer négyzetméteres hasznos alapterületű ingatlanon, kétszintes pinceszinttel és egy háromemeletes, négy épületrészt magába foglaló közlekedési központot alakítanak ki. A vasútállomás jelenlegi épületegyütteséből a keleti szárnyat lebontják, a központi épületet felújítják, a nyugati szárny pedig megmarad jelenlegi állapotában. Két új irodaszárny épül, az összesen 8700 négyzetméter alapterületű épületben kap majd helyet a regionális és a helyi közlekedési cégek központja, a forgalomirányítás, de lesznek üzletek is benne.

A felszínen négy villamos befogadására alkalmas fejállomást alakítanak ki. A Főpályaudvar belső utasforgalmi területén jegypénztárak, információs központ, csomagmegőrzők, mosdók lesznek. Az autóbuszjáratok utasperonjai, valamint a vasúti peronokhoz vezető aluljáró közvetlenül csatlakozik majd az utasforgalmi térhez. A tér alatt egy 12 ezer négyzetméteres buszpályaudvar lesz, innen indulnak a helyi és a helyközi autóbuszok. A Főpályaudvar keleti oldalán egy 11 500 négyzetméteres, háromszintes 390 férőhelyes parkolóház létesül, ahol 150 kerékpár elhelyezését biztosító, fedett tároló is helyet kap, a földszinten  taxiállomást alakítanak ki, akadálymentes parkolóval.

„A debreceni közlekedési központ kivitelezésének költségeit külön kormányhatározatban biztosította a kormány. Hasonló főpályaudvarok kialakítására az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programban (IKOP) jelenleg 42 milliárd forint áll rendelkezésre, de folyamatosan keressük a keretbővítés lehetőségeit.” – fogalmazott Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára

„Hármas cél vezérelte a várost a beruházás tervezésekor: egyrészt Debrecenhez méltó közlekedési központot akartunk létrehozni, másrészt meg akartuk könnyíteni a városba érkezők dolgát azzal, hogy egy helyen tudják elérni az összes helyi- és helyközi közlekedési eszközt, harmadrészt pedig szerettük volna rendezni a Petőfi teret és környezetét is. Ennek megfelelően 150 ezer négyzetméternyi terület újul meg a beruházás végén.” - mondta Papp László, Debrecen polgármestere.

A NIF Zrt. 2016 év végéig kiírja a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési ajánlati felhívást. Eredményes eljárás esetén a nyertes kivitelezővel szerződéskötés 2017 elejére várható, a kivitelezés tavasszal megkezdődhet. A beruházás uniós és hazai pénzügyi támogatás felhasználásával valósul meg, a beruházásra a forrás rendelkezésre áll – emelte ki Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.