BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét megy a Duna House a tőzsdére

Tavaly visszalépett, de az idén ismét megpróbálja a tőzsdére lépést a Duna House. A jegyzési ár emelkedett, de a nyereség is nőtt tavaly óta.

Hétfőn indul a Duna House részvényeinek jegyzése – jelentették be a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A kisbefektetők október 27-ig jegyezhetnek a papírból, egyelőre a maximális 5250 forintos árfolyamon. Ez azonban lejjebb is mehet, ha a zártkörű jegyzésben az intézmények alacsonyabb áron vásárolnak a papírból, ebben az esetben visszakapják a különbözetet a befektetők. Az intézmények által ajánlható minimális ár egyébként 3900 forint. A részvénykibocsátás fő szervezője a Concorde Értékpapír lesz, de a papírokat az Erste Befektetési Zrt., az Equilor, az MKB és a Raiffeisen kijelölt fiókjaiban is meg lehet vásárolni.

A Duna House 3,06 millió részvényéből legfeljebb 900 ezret terveznek eladni a jegyzés során. A nyilvános értékesítésben 150 ezret hirdetnek meg első körben, ebből 75 ezret akár kedvezményes, a végleges árnál 10 százalékkal alacsonyabb árfolyamon is elvihetnek a befektetők. Egy-egy részvényjegyző legfeljebb 250 olcsóbb értékpapírt kaphat. Ha a kisbefektetők több részvényt szeretnének az eredetileg meghirdetett mennyiségnél, az intézmények számára félretett 750 ezres pakettból is kaphatnak maximum 450 ezer darabot. Ellenkező esetben az intézmények és a 100 ezer eurónál többet jegyző befektetők számára 750 ezer részvényt ajánlanak fel, túljegyzés esetén ez a mennyiség még 90 ezerrel növelhető.

A Duna House tavaly már megpróbálkozott a tőzsdére menetellel. Akkor a maximális ár 4250 forint volt. Most, ha minden papírt sikerül a maximális áron eladni, 4,725 milliárd forintnyi bevétel folyhat be a kibocsátás során. A tulajdonosok ebből 1,5 milliárd forintot fordítanak tőkeemelésre, ebből 500 millió forint refinanszírozásra megy el, 131 millióból forint a cég lengyel leányvállalatának lejáró kötvényeit fizetik vissza, a maradékot fejlesztésre fordítják.

A cég tavaly végül azért lépett vissza a tőzsdei bevezetéstől, mert egy jogszabály-módosítással 2 százalékban maximálták a jelzáloghitelek ügynöki jutalékát, a Duna House bevételének és nyereségének komoly hányada pedig ebből származott. „Alkalmazkodtunk a jutalékplafonhoz” – mondta a tőzsdei bevezetés sajtótájékoztatóján Guy Dymschiz a cég társtulajdonosa és vezetője. A társaságot akkor többen eltemették, ennek ellenére sikerült megvalósítani a kitűzött terveket fejlesztéseket – tette hozzá.

A Duna House Lengyelországban is terjeszkedni kezdett, megvásárolta a Metrohouse ingatlanközvetítő céget. Ezen a piacon a Dymschiz-testvérek nagy növekedési lehetőséget látnak. A hitelközvetítést gyakorlatilag most indítják be, a lengyel hitelpiac pedig nyolcszor akkora, mint a magyar, az átlagos hitelnagyság pedig a duplája az itteninek. A magyarországi ingatlan- és hitelpiacon is növekedést várnak, úgy látják: néhány éven át még mindenképpen támogató lesz a környezet. Új lábként elindult a cég alapkezelője, az Impact egy lakóingatlan-alappal. Ingatlanalap több is van Magyarországon, ezek közül azonban a többség kereskedelmi, ipari és irodaépületekbe fektet, a Duna House konstrukciója ezért kilóg a sorból. Mindezek mellett ingatlanfejlesztései is vannak a társaságnak.

A Duna House, ha tőzsdére lép, valószínűleg osztalékrészvény lesz. Dymschiz elmondta: eddig az adózott eredmény 47 százalékát fizették ki osztalékként, ezen a jövőben sem kívánnak változtatni. Tavaly a társaság 966 millió forintos nettó eredményt ért el, az idén az első félévet 940 millió forintos profittal zárták.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.