BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kapós lehet a Duna House

Az intézmények sem vetik el az ötletet, hogy Duna House részvényt jegyezzenek. A maximális árat ugyan sokallják, de az ársáv alján már vásárolhatnak.

Biztatóan alakul a Duna House tőzsdére lépése. A cég részvényeit e hét elejétől jegyezhetik a kisbefektetők, a jegyzés jövő csütörtökön zárul. Ezt követően az intézmények körében tartanak majd egy zártkörű értékesítést, és az előzetes tervek alapján a papírok döntő részét nekik szeretnék eladni. A lapunknak nyilatkozó befektetési alapkezelők egyáltalán nem vetik el az ötletet, hogy beszálljanak az ingatlanos cégbe. Igaz, az 5250 forintos maximális árat sokallják. „Az ársáv alja körül érdekes lehet a részvény” – mondja Loncsák András, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő részvényüzletág-igazgatója. „Az árazás alapján a cég nem olcsó, és a likviditás is korlátozott, emiatt is diszkontálni kell az árfolyamot. Még számoljuk, milyen áron érné meg beszállni a cégbe, ha kialakul egy fair érték, az alatt 10-20 százalékkal már vásárolnánk belőle” – teszi ehhez hozzá Boér Levente, az OTP Alapkezelő portfóliómenedzsere.

A Duna House ezen a héten tárgyalt a potenciális intézményi befektetőkkel. A cégek véleménye a társaságról hasonló. Az üzleti modell két legerősebb lába a magyarországi ingatlan- és hitelközvetítői piac, illetve a magyarországi ingatlanfejlesztések. „Az alaptevékenység eddig jól ment” – mondja Boér. „A hitelezés felfuthat, és az ingatlanpiaci tranzakciók száma is tartható a jelenlegi szinten” – mondja Loncsák. Magyarországon főleg lakóparkokat épít a Duna House a fővárosban. Az elkészült lakások ára várhatóan nem csökken majd, sőt felfelé emelkedik majd, amiből sok készpénz befolyhat a cégbe.

Kevésbé könnyű előre jelezni a másik két üzletág, a lengyelországi Metrohouse ingatlanközvetítő és az Impact Alapkezelő jövőjét. A Metrohouse a magyarországinál lényegesen nagyobb és kevésbé főváros-központú piacon működik. Lengyelországban Varsón kívül is vannak olyan nagyvárosok, ahol pörög az ingatlanpiac. A cég eddig csupán ingatlanok közvetítésével foglalkozott, hitelközvetítéssel nem. „Ha ez a tevékenység bejön nekik, nagyot szólhat” – mondja Loncsák. Előre azonban nem szívesen innának a szakértők a medve bőrére. „Nem tudni, más országban a magyar modell működik-e majd” – mondja Boér.

Az Impact alapkezelőben is ott lapulhat a siker lehetősége. Az alap egyelőre kicsi, egymilliárd forint a tőkéje, és eddig nem is forgalmazták aktívan. A magyar kisbefektetők azonban imádják az ingatlanalapokat, így a lakóingatlanokba fektető Impact is vonzó lehet a megtakarítóknak. Ha jó lesz a termék, jó lesz a hozama, akár több milliárd forintos vagyon is összegyűlhet benne, amin sokat kereshet az alapkezelő. Ráadásul egy lakóingatlanos alapnál attól sem kell annyira tartani, hogy komolyabb tőkekivonás esetén nem tudják értékesíteni a portfóliót. Társasházi lakásokra ugyanis valószínűleg könnyebben és gyorsabban lehet vevőt találni, mint egy irodaházra vagy bevásárlóközpontra.

Alteót nem vettek

Bár az OTP Alapkezelőnek és az Aegon Alapkezelőnek is van dedikáltan zöldenergiás alapja, egyik társaság sem jegyzett az Alteo papírjaiból a zártkörű értékesítésben. Az alapkezelők szerint egyrészt drága volt a papír a meghirdetett 4600–4900 forintos sávban, másrészt sok kockázatot láttak benne a kormány atomenergiára épülő energiapolitikája miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.