BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ma lehet még Duna House-t jegyezni! Érdemes számolgatni

Akár meg is érheti jegyezni az ingatlanos cég részvényéből, főleg akkor, ha az intézmények lenyomják az árfolyamot az árazási sáv aljára. A tízszázalékos diszkont vonzó lehet

Ma jegyezhetnek utoljára a kisbefektetők a Duna House (DH) részvényeiből. A jegyzési árfolyam egyelőre a maximális kibocsátási ár, 5250 forint, a végleges ár csak később, várhatóan a jövő hét elején derül ki. A végleges árat az szabja majd meg, milyen árfolyamon vásárolnak az intézmények az ingatlanos cég részvényéből a 3900–5250 forintos ársávban. Ha olcsóbban a maximális árnál, akkor a kisbefektetők visszakapják a különbözetet. Sőt még extra kedvezményt is kaphatnak, a magánszemélyek ugyanis 10 százalékos diszkonttal vehetik meg a részvények egy részét, jegyzőnként 250, összesen pedig legfeljebb 75 ezer darabot.

Ha az intézmények a DH-t is az árazási sáv alján vásárolják meg, ahogy azt az Alteo esetében tették, akkor a 10 százalékos diszkonttal a kisbefektetők egyáltalán nem biztos, hogy rossz üzletet kötnek. Az OTP Alapkezelő munkatársai által vezetett Fundman blogon közzétettek egy táblázatot, amelynek segítségével bárki kiszámíthatja, milyen árfolyamon éri meg az ingatlanos cég részvényeiből vásárolni. Ehhez csak néhány értékvezérlő – mint például az ingatlanpiaci tranzakciók száma, átlagos lakásár-emelkedés stb. – alakulását kell megbecsülni. Fundman például úgy számol, hogy a DH ingatlanalap-kezelője, az Impact 10 milliárd forintos vagyont fog kezelni öt év múlva. Jelenleg azonban ez a piac nagyon pörög.

A hazai ingatlanalapok vagyona 685 milliárd forint, szeptemberben is csaknem 10 milliárd forintnyi friss megtakarítás került a konstrukciókba. Ha egy kisbefektető ez alapján úgy gondolja, gyorsabban és nagyobbra is nőhet a DH-csoport ingatlanalapja, a részvény fair árfolyama is azonnal megugrik. Ez alapján 4188 forintot érhet a papír. A blog úgy számol, a DH most épülő ingatlanjait 511 ezer forintos átlagos négyzetméteráron lehet majd eladni. De ha egy befektető arra számít, ennél gyorsabban nőnek az ingatlanárak, és drágábban is megvesznek majd egy új építésű lakást, például 550 ezer forintos átlagáron, egyből 4200 forint fölé emelkedik a fair ár. Mindenesetre korábban a lapunknak nyilatkozó alapkezelők nem vetették el az ötletet, hogy befektessenek az ingatlanos cégbe. Valószínű viszont, hogy csak az árazási sáv alján lesznek hajlandók jegyezni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.