BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi mozgatja az OTP árfolyamát?

Korábban egyértelmű összefüggések helyett új tényezők jelentek meg az OTP árfolyammozgásának hátterében. Van, amikor az OTP egyenlő Magyarországgal

A 2008-as gazdasági válságot követő években erős volt a korreláció az egyes eszközosztályok árfolyamainak mozgása között, az OTP árfolyama is szépen együtt mozgott például a nagy részvényindexekkel. Mivel azonban a nemzetközi folyamatokon túl a bank működési környezetével és Magyarország befektetői megítélésével kapcsolatos tényezők is mozgatták az OTP árfolyamát, így azokban az években más instrumentumokat is figyeltünk: sokáig a magyar és a német állampapírok hozamkülönbözete, a forint euróval és svájci frankkal szembeni mozgása vagy a magyar CDS-felárnak az alakulása is jó indikáció volt arra nézve, merre mozdul az OTP árfolyama.

Ezek az összefüggések azonban az elmúlt években megkoptak, az együtt mozgás már nem minden esetben áll fenn. A hosszú magyar állampapírhozamok meredeken csökkentek az elmúlt években, így a német állampapírok hozama feletti prémium is nagyot csökkent, a különbség azonban érdemben már nem változott az elmúlt években, az elmúlt egy évben kifejezetten gyenge az OTP-árfolyam és a hozamkülönbözet alakulása közötti korreláció. 

Sokáig a svájci frank-forint keresztet is érdemes volt figyelni, a frank erősödése miatt ugyanis megugrott az OTP-nél a – jellemzően frankban denominált – devizahiteleknél a késedelmes hitelek állománya, az ezekre képzett céltartalékok pedig csökkentették a bank profitját. 2015-re a végtörlesztés és a forintosítás miatt azonban gyakorlatilag megszűnt a magyarországi devizahiteles-probléma, így a korreláció is nagyot csökkent, de nemcsak a svájci frank, hanem az euró árfolyamával is egyre kevésbé mozog együtt az OTP árfolyama. 

Azonban ha a CDS-felárat nézzük, akkor még mindig él a Magyarország = OTP összefüggés, az elmúlt egy évben ismét kifejezetten erős, sőt az általunk vizsgált adatsorok közül a legerősebb a korreláció a CDS-felár és az OTP-árfolyam alakulása között. 

A részvénypiacokon viszont érdekes együtt mozgásokat láthatunk: miközben a nyugat-európai bankok részvényárfolyamának mélyrepülése és az OTP-árfolyam emelkedése miatt erősen negatív a korreláció az európai bankok és az OTP között, és a vezető német részvényindex, a DAX és az OTP között sincsen együtt mozgás az elmúlt egy évben, addig az OTP és az amerikai S&P 500 között kifejezetten erős a korreláció az elmúlt hónapokban. Még ennél is erősebb viszont a kapcsolat a régiós bankok és az OTP között, ha az elmúlt 12 hónapot vizsgáljuk.

Összességében tehát 2008-hoz képest jelentősen csökkent a korreláció az általunk vizsgált instrumentumok és az OTP árfolyamának alakulása között, ami az elmúlt egy évben egyfajta indikációként jól működött, az a magyar CDS-felár, a régiós bankok és érdekes módon az S&P 500 árfolyamának alakulása. A korreláción túl kauzalitást nem vizsgáltunk, de logikusnak tűnik azt feltételezni, hogy nem az OTP hat az előbb említett instrumentumokra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.