BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már várták a magyar utazási irodák is, ami Egyiptomban történt

Kemény lépésre szánta el magát tegnap az egyiptomi jegybank, amikor úgy döntött, hogy hagyja lebegni az addig a dollárhoz kötött egyiptomi fontot, amivel csaknem 50 százalékkal értékelte le azonnal a nemzeti valutát. Az új dollárárfolyam ezzel 13 font lett. A lépéssel az IMF elvárásának tesznek eleget, a Nemzetközi Valutaalap ugyanis egyebek közt ehhez kötötte korábban, hogy újabb 12 milliárd dolláros hitelcsomagot kapjon Egyiptom.
Kérdés, ez hogyan hat az árakra és a padlón heverő egyiptomi turizmusra.

Az egyiptomi turisztikai minisztérium adatai szerint 2015-ben 9,2 millióan látogattak az országba, 6 százalékkal kevesebben, mint 2014-ben. Jóval nagyobb a visszaesés, ha az arab tavasz előtti utolsó „békeévet”, 2010-et nézzük, amikor még több mint 14,7 millió külföldi járt Egyiptomban, és 12,5 milliárd dollárt költött. Ekkor a turizmus több mint 11 százalékkal járult hozzá az ország GDP-jéhez, és a munkaerő 12 százalékát foglalkoztatta. A tavalyi csökkenés legfőbb oka az volt, hogy az orosz utasszállító repülőgép októberi lezuhanása óta elmaradtak az orosz turisták, akik a teljes beutazóforgalom mintegy 30 százalékát adták. A német és az angol vendégek száma ugyancsak jelentősen visszaesett.

A magyar utazási irodák már számítottak a lépésre, de egyelőre nem tudják megítélni, hogy milyen hatással lesz a turizmusra. „Még túl korai a várható következmények megítélése, egy hónap múlva már többet tudunk” – mondta a Világgazdaság kérdésére Füri Mihályné, a magyar piac egyik legnagyobb egyiptomi kiutaztatójaként jegyzett Kartago Tours vezetője. A szakember hozzátette: nem hiszi, hogy az egyiptomi kormány engedné emelkedni a turisztikai árakat, mivel szinte üresek a szállodák, és éppen kezd javulni a helyzet, amit valószínűleg nem fognak veszélyeztetni egy esetleges drágulással.

A magyarok egyiptomi utazási kedve szintén visszatérőben van, amit jól mutat, hogy a Kartago Tours szeptember közepétől a korábbi egy charterjáratát egy másodikkal tudta bővíteni, miközben tavaly télen egyetlen charter sem indult Magyarországról az észak-afrikai országba. „Bármilyen incidens is történik, Egyiptom mindig ki tud lábalni a bajból, mivel páratlan adottságú és kimondottan jó ár-érték arányú desztinációról van szó” – hangsúlyozta Füri Mihályné. Ráadásul nemcsak nyári, de téli úti célként is kedvelt, hiszen könnyebben megközelíthető, szemben egyéb egzotikus helyszínekkel, amelyek 8-10 órás repülőúttal érhetők el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.