BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tartalékolás miatt csökkent a CIG-profit

Bár a díjbevételek nőttek, a magas tartalékolás miatt csökkent a CIG Pannónia nyeresége az év első kilenc hónapjában. A befektetőket azonban leginkább az MKB biztosítóinak megvásárlása tarthatja izgalomban

Csökkent éves alapon a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. eredménye az első háromnegyed évben. A nemzetközi számviteli elvek alapján konszolidált, de nem auditált jelentés szerint az adózott eredmény 463 millió forint volt szeptember végéig, ami több mint 40 százalékos visszaesést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. A teljes átfogó jövedelem esetében valamivel jobb volt a helyzet, az 531 millió forintos nyereség 36 százalékos csökkenésnek felelt meg. Az egy részvényre jutó első kilenc hónapi nyereség így 7,5 forint lett, szemben az egy évvel korábbi közel 13 forinttal.

A profitvisszaesés elsősorban a tartalékolás növekedésének tudható be, hiszen a vállalat biztosítási díjbevétele elérte a 13,176 milliárd forintot, ami 6 százalékos növekedés. A biztosítónak elsősorban a nem életbiztosítási szegmensben sikerült nagyot ugrania, itt ugyanis 65 százalékkal magasabb díjbevételt könyvelhettek el. Az életbiztosítási szegmensben ugyanakkor 9 százalékkal csökkentek a bevételek. A biztosító viszont 2,56 milliárd forinttal növelte tartalékait, ami majdnem teljes egészében a befektetési egységekhez kapcsolt életbiztosítási tartalékok megemeléséből származott.

Jól teljesített a CIG Pannónia EMABIT is. A biztosító nemélet-szegmensén belül 4,2 milliárd forint díjbevételt értek el, ez főleg a casco, a lengyel fuvarozói felelősség és olasz kezesség ágazatokhoz kapcsolódott. Az idei első kilenc hónapban az új szerzés összege 1,188 milliárd forint volt, így az időszak végén a cégcsoport 2,652 milliárd forintos nemélet-állománnyal rendelkezett. Ebben az üzletágban a nyereség 121 millió forint volt, ami 3 millióval több az egy évvel korábbinál.

A gyorsjelentésben új információ az MKB vásárlásáról nem jelent meg, így továbbra is csak annyit lehet biztosan tudni, hogy október 7-én bejelentették: a tőzsdei cég felvásárolja az MKB Életbiztosító Zrt. 98,97 százalékát, leányvállalata, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. pedig az MKB Általános Biztosító Zrt. 98,98 százalékát. A tranzakció szinte biztosan jelentősen változtat majd a cég számain, így az elkövetkező időszakban ez tarthatja majd lázban a befektetőket. A gyorsjelentés szerint a Gazdasági Versenyhivatal engedélye már megérkezett, a Magyar Nemzeti Bank engedélyezése pedig folyamatban van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.