BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bolgár bankot akar az OTP

Az OTP és a K&H tulajdonosa, a belga KBC is ajánlatot tett egy bolgár hitelintézetre – közölte a Reuters iparági forrásokra hivatkozva. A United Bulgarian Bank (UBB) a görög National Bank of Greece (NBG) tulajdonában van. A gyenge lábakon álló NBG már régóta szeretne megszabadulni az UBB-től – amely Bulgária negyedik legnagyobb bankja –, hogy végrehajthassa az átstrukturálási programját, és a tőkehelyzetét is megerősítse. Ugyanezért az NBG a biztosítóira is vevőt keres.

A hírügynökség forrásai szerint az egyik ajánlatot már az idei év végéig elfogadhatják. Az UBB könyv szerinti értéke szeptember végén 1,32 milliárd leva (211 milliárd forint) volt, a mérlegfőösszege pedig 7,1 milliárd levát (körülbelül 1140 milliárd forint) tett ki. Az UBB sokat hoz a tulajdonosainak, nemrég 260 millió levás (41,6 milliárd forint) osztalékot szavaztak meg. A tőkemegfelelési mutató az osztalékfizetés után is 20 százalék körül lesz.

Az OTP nem titkolja, hogy keresi az akvizíciós célpontokat a térségben, Bulgáriában pedig már jelen van a második legnagyobb ottani bank, a DSK tulajdonosaként. Az állami mentőcsomag visszafizetésén már túllevő KBC is a kelet-közép-európai régióban tervezi a terjeszkedést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.