BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertesei: olasz bankok

Nagyot emelkedtek az olasz bankrészvények, miután az ország nem hagyja cserben a pénzintézeteket. A parlament már meg is szavazta a 20 milliárd eurós bankmentő alapnak a felállítását, illetve több kisebb bankot is ebből tőkésíthetnek fel. Valószínű, hogy az olasz költségvetésből kell a harmadik legnagyobb olasz bankot, a Monte dei Paschit megmenteni, méghozzá legkésőbb a jövő héten. Kockázatok azonban vannak: a Deutsche Bank szerint az olasz bankszektor nem teljesítő hiteleiből adódó válság kezelésére 30 milliárd euróra lenne szükség. Abból indulnak ki, hogy mintegy 20 milliárd eurót (ebből az Uni­Credit 13 milliárdot) képesek lesznek piaci részvénykibocsátással is bevonni az olasz bankok. Az új európai szabályok értelmében az állami mentőcsomag feltétele, hogy a kötvényeseket is bevonják a banki veszteségviselésbe.

A nap vesztese: Red Hat

Több mint 10 százalékot esett az amerikai tőzsdén a piaczárást követően a Red Hat árfolyama, miután kiábrándító negyedéves jelentést tett közzé a vállalat. A novemberrel végződő három hónap során 615 millió dolláros árbevétel mellett, egy részvényre vetítve 37 centes profitot ért el a vállalat, míg az elemzők 619 millió dolláros árbevétel mellett 58 centes egy részvényre jutó eredménnyel számoltak. A híreknek egyáltalán nem örültek a befektetők: a Red Hat árfolyama 13,5 százalékkal, 69 dollárra esett a szerdai 79,8 dolláros záróárról. A következő napokban vélhetően jönnek majd leminősítések is, a folyamat pedig már el is kezdődött: a BMO és a Mizuho is vételről semlegesre módosította az ajánlását. A BMO pedig azt is közölte, hogy 87 dollárról 70 dollárra vágja vissza a papír célárfolyamát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.