BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Négy dolog, ami meglepetést okozhat

Az amerikai gazdaság erős növekedését, a vállalati profitok robbanását és az Európai Unió dezintegrációját várja a többség 2017-től

Az idei esztendő a meglepetések éve volt. Nagy sokk volt a piacoknak, amikor a britek az Európai Unióból való kilépés mellett döntöttek a népszavazáson, és Donald Trump elnökké választását sem tudták előre megjósolni a közvélemény-kutatók. 2017 is mozgalmas lesz, elsősorban a politikai kockázatok miatt: a francia és a német választások kapcsán aggódhatnak a befektetők. A The Economist most blogjában próbálja megjósolni, hogy melyek lehetnek a legvalószínűbb meglepetések jövőre.

A Bank of America-Merrill Lynch rendszeres alapkezelői felméréséből kiderül, hogy mi az, amire „hivatalosan” számít a világ befektetői közössége. Donald Trump megválasztása után például az átlagosnál nagyobb gazdasági növekedést, magasabb inflációt és erősebb vállalati profitokat várnak.

Az egyik potenciális sokk, ha Trump fiskális politikájának hatékonyságával kapcsolatos – egyébként meglehetősen felfokozott – várakozások nem teljesülnek. Ennek oka pedig az lehet, hogy hosszabb ideig tart, mire törvénybe foglalják őket, esetleg a kongresszus ellenállásába is ütközhetnek egyes intézkedések. A demográfiai tényezők és a gyenge termelékenység mellett így nehéz lenne hozni a 3-4 százalékos gazdasági növekedést, amit az új amerikai elnöktől remélnek. Intő példa Japán esete, ahol sem a fiskális, sem a monetáris gazdaságélénkítés nem tudta kihúzni a recesszióból az országot.

Amerikában a vállalati profitok esnek idén, de szinte biztosra veszi mindenki, hogy jövőre növekedés lesz, különösen ha az új kormányzat véghezviszi a tervezett adócsökkentéseket. A befektetők ezt már be is árazták, az amerikai részvények magas értékeltségi szinten forognak. Ha mégsem lenne vállalati profitnövekedés, az nagy meglepetést jelentene. Ami pedig a kilátásokat illeti, az amerikai Fedtől három kamatemelést várnak 2017-re, ami tovább erősítheti a dollárt, ez pedig a nagy exportkitettségű amerikai vállalatok növekedési lehetőségét rontja.

A Bank of America-Merrill Lynch alapkezelői felmérése alapján a legnagyobb kockázat jövőre az Európai Unió dezintegrációja, ezért a szokottnál kevesebb euró­pai részvényt tartanak portfóliójukban az alapkezelők. Az EU sértetlenül átvészelheti az évet, ha Marine Le Pen vereséget szenved a francia választásokon, vagy Angela Merkel német kancellárt újraválasztják. Eközben növekedést várnak az eurózóna tagállamaitól, az OECD előrejelzése szerint 1,6 százalékkal növekedhet a gazdaság, és a világ többi részén zajló eseményeket tekintve Európa akár menedék is lehet.

Az inflációs várakozások erősödtek az amerikai elnökválasztás után, ami miatt sokan arra számítottak, hogy szárnyalni fog az aranyár, ehelyett esett a nemesfém árfolyama. Az arany nemcsak az infláció ellen jelent védelmet, politikai kockázatok esetén is jó befektetés lehet. Tekintve Trump agresszívabb hozzáállását Kínához és Iránhoz, nehéz elképzelni, hogy nem lesznek az aranypiacon jó időszakok 2017-ben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.