BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nehéz Olaszországra fogadni itthonról

Korlátozottan tudunk az olasz piacra befektetni Magyarországon kezelt befektetési alapokon keresztül, de bevásárolhatunk az országban működő bankokból és energiaipari cégekből

December 4-én szavaznak az olaszok az alkotmány módosításáról, a nyomában várható politikai instabilitás akár a Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS) tőkeemelési tervét is romba döntheti. Lévén szó Olaszország harmadik legnagyobb bankjáról, ez a teljes olasz pénzügyi szektorra, de akár az egész európaira is sokkhatással lehet. Ha viszont az MPS sokadszorra is megússza az összeomlást, akkor könnyen lehet, hogy az alulárazott olasz részvénypiacon rali következhet, ahogy ez a Brexit, illetve Donald Trump elnökké választása után is megtörtént.

Magyarországon nem kezelnek olyan alapot, amely teljes egészében az olasz piaccal foglalkozna, olyan viszont van, amelyik más európai részvények mellett közvetlenül olasz cégek, főleg bankok, illetve energiapiaci vállalatok részvényeit is tartja. Legnagyobb súllyal a Concorde Hozamkereső alapban szerepelnek olasz papírok, számításunk szerint a teljes eszközállomány 7,3 százalékát teszik ki az Enel villamosipari és energiavállalat, az Eni energiavállalat, valamint a Generali Biztosító Zrt. részvényei. Emellett az alapnak van közvetett kitettsége is, a DJ Euro Stoxx Bank 50 alapon keresztül.

A Generali Arany Oroszlán közvetlen olasz kitettsége 5,04 százalék, a fentiek mellett az UniCreditben és az Intesa Sanpaolo bankban is tart részesedést. Ezt követi az MKB Európai Részvény alapja: értékpapír-portfóliójának összetétele hasonlít a Generaliéra, a súlyok viszont eltérnek, összességében 4,72 százalék a közvetlen olasz értékpapír-kitettsége. Legalacsonyabb közvetlen kitettsége a K&H Unió alapnak van, amely a KBC Index Europe Fundba fekteti tovább a vagyonát, utóbbi egy rendkívül diverzifikált, 16 olasz vállalat részvényeit tartalmazó alap, ezeknek súlya összességében viszont mindössze 2,74 százalék.

A másik két európai alapnak, az Erste Európai Részvény Alapnak (illetve ennek mögöttes alapjának, az ESPA Stock Europe-nak), valamint a más Pioneer-alapokba fektető Pioneer Selectának csak közvetlen pozíciói vannak az olasz piacon.

Idén eddig egyébként nem teljesítettek jól a fejlett európai részvényalapok, súlyozatlan átlaghozamuk mínusz 5,13 százalék volt a legfrissebb elérhető, november 25-ei adatuk szerint. Legjobban a Concorde alapja teljesített 3,04 százalékos hozammal, legrosszabbul pedig az Erste alapja, 9,13 százalékos veszteséggel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.