BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertesei: aranybányacégek

Felülteljesítettek pénteken az ausztrál tőzsdén az aranykitermeléssel foglalkozó bányatársaságok, az Evolution Mining árfolyama közel 10 százalékot emelkedett, míg a Newcrest Mining papírjai több mint 5 százalékkal értékelődtek fel. A vállalatok részvényei az aranyár emelkedését követték. Sorozatban negyedik napja emelkedett az aranyár kéthetes csúcsra, ezzel decemberben már csak 1 százalékkal került lejjebb a nemesfém árfolyama. Az arany árfolyama most felfelé korrigál a hosszabb ideje tartó esés után. A karácsonyi hetet megelőzően hét egymást követő héten esett az aranyár, amire 12 éve nem volt példa. A dollárban denominált arany árfolyamának emelkedését segítette, hogy a dollár gyengült, a dollárindex némileg esett a 14 éves csúcsról. A dollárindex és az arany árfolyama általában ellentétesen mozog.

A nap vesztese: Innocoll

Erőteljes eladói nyomás alá kerültek az amerikai gyógyszergyártó cég, az Innocoll Inc. részvényei, a papírok 50 százalékkal estek pénteken a nyitás előtti kereskedésben. A lejtmenetet az váltotta ki, hogy az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) nem engedélyezte a gyógyszergyártó Xaracoll nevezetű készítményének a forgalomba helyezését. A Xaracoll egy műtét utáni fájdalomcsillapító. Fokozott ellenőrzésnek vetették alá, mivel a helytelen használata súlyos függőséget okozhat. A menedzsment jelezte, hogy ez csak átmeneti állapot, és a hatóságokkal együttműködve mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél előbb megkapják az engedélyt. A következő napokban vélhetően jönnek majd leminősítések, sőt ez a folyamat már el is kezdődött: a Janney vételről semlegesre módosította az ajánlását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.