BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felpörgött az év végére az NHP

Erős év végi hajrát produkált a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja (NHP), a harmadik szakaszban részt vevő hitelintézetek összesen 473 milliárd forint értékben kötöttek szerződést – derül ki a jegybank honlapján közzétett tájékoztatóból. A harmadik szakaszban 11 ezer vállalkozás 16,6 ezer hitelügyletéről kötöttek szerződéseket. A jelenleg ténylegesen kinn lévő – azaz a múltbeli törlesztéseket, illetve a még le nem hívott hitelrészeket nem tartalmazó – hitelállomány 359 milliárd forint. A jegybank tájékoztatása szerint az NHP három szakaszában – 2013 júniusa óta – együttvéve 37,4 ezer vállalkozás jutott finanszírozáshoz, közel 2600 milliárd forint értékben.

A harmadik szakaszban, december végéig megkötött szerződések 76,5 százaléka új beruházási hitel, a fennmaradó részük pedig új lízing­ügylet. A forinthitelek nyújtását lehetővé tevő I. pillérben megkötött, összesen 320,4 milliárd forintnyi szerződésből 239,4 milliárdot adtak a beruházási hitelek, 81 milliárdot pedig a lízingszerződések. A devizafinanszírozást lehetővé tévő II. pillérben 152,3 milliárd forintnak megfelelő értékben kötöttek szerződést a hitelintézetek, az összeg nagyobb része – 122,2 milliárd forint – beruházási hitelre vonatkozott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.