BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A horvátok is vizsgálódnak

Horvátország is vizsgálja, hogy van-e eltérés a nagy nemzetközi cégek által Nyugat-Európában és náluk forgalmazott termékek összetétele és minősége között – jelentette be szerdán Andrija Stampar. A horvát közegészségügyi intézet igazgatója elmondta: a vizsgálatok elvégzésében több intézmény és egyetem is részt vesz, az első fázisban 23 élelmiszeripari és öt háztartásvegyipari termék listáját határozzák meg, amelynek összeállításához 800 állampolgárt kérdeznek meg. A második fázisban összehasonlít­ják a Németországban és Horvátországban forgalmazott azonos termékek minőségét, majd nyilvánosságra hozzák a laboratóriumi tesztek eredményét.

„Nem akarunk kettős mércét, amikor ugyanazon termékek forgalmazásáról van szó itthon vagy Nyugat-Európában” – hangsúlyozta az igazgató. A horvátok 82,6 százaléka úgy véli, a multinacionális vállalatok sokkal rosszabb minőségű élelmiszereket és italokat árulnak Közép- és Kelet-Európa országaiban, mint az unió nyugati felében. A megkérdezettek 70 százaléka ezért az Európai Unió másodrendű állampolgárának érzi magát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.