BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gumiégetőt vett az állami hulladékcég

Az NHSZ Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. megvásárolja a Star Power Vagyonkezelő Kft. egészét a W4P Kft.-től. A létrejövő összefonódás még a Gazdasági Versenyhivatal engedélyére vár.

A Star Power az NHSZ-nek már a 32. leányvállalata lesz azok mellett, amelyek kisebb hazai településeken, nagyobb városokban (például Miskolcon, Tatabányán és Kaposváron), sőt még külföldön is működnek.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. által ellenőrzött, budapesti központú NHSZ elsősorban közszolgáltatóként, de piaci alapon is foglalkozik lakossági hulladékkal. 2013-ban jött létre, és már abban az évben megkezdte erőteljes növekedését. Alapjait a világ egyik legnagyobb hulladékgazdálkodó csoportja, a – Rethmann csoport és az RWE Umwelt egyesülésével létrejött – Remondis magyarországi érdekeltsége jelentette. Az itteni Remondis a korábbi években sorra szállt be a terület regionális projektjeibe, és vásárolta fel a hulladékgazdálkodó cégeket.

2013-ban azonban az MNV megvásárolta a magyarországi Remondist – a Kun Hulladék Kft.-vel együtt –, majd átnevezte NHSZ-szé. Az új néven, és már állami tulajdonban működő társaság első nagy lépése az AVE Magyarország csoport 2014-es bekebelezése volt. Bár a honlapja nagy része még szerkesztés alatt áll, egy prezentációja szerint 2014-ben mintegy 1,5 ezer fős volt, 56 településen 1,3 millió lakost és bő 22 ezer üzleti partnert látott el. A külföldiek Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Párkányon és Munkácson szolgáltatnak. Az NHSZ nyolc hulladéklerakójából egy romániai.

Az NHSZ a hulladékgyűjtésen, -kezelésen és -feldolgozáson túl foglalkozik téli útkarbantartással, parkfenntartással és temetőüzemeltetéssel is. Termeszt dísznövényt, és parkolót is működtet a csoport. Tatabányán van továbbá egy biogázüzeme, s most a Star Poweren keresztül Polgárban lesz egy gumiabroncs-égetője. Utóbbi tervéről februárban, az NHSZ 6,3 milliárd forintos tőkeemelése kapcsán számolt be a Világgazdaság. A Star Power Vagyonkezelő tavaly végelszámolás alatt állt tíz napig. Az évi 23,5 millió kilogramm gumi elégetésével hőt és áramot előállító leánycége 2015-ben közel félmilliárdos árbevétel mellett 146 millió forint nyereséget ért el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.