BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatvanéves a lottó

Továbbra is népszerű az idén hatvanéves ötös lottó, de sportfogadásból ma már nagyobb bevételre tesz szert a Szerencsejáték Zrt

A hatvanéves fennállását ünneplő ötös lottó történetében eddig 29-en nyertek legalább egymilliárd forintot – mondta a Szerencsejáték Zrt. tegnapi sajtótájékoztatóján a társaság elnök-vezérigazgatója. Braun Márton ismertette: az első tíz számjegyű nyeremény 1999 szeptemberében talált gazdára, a rekorder pedig az a játékos, aki 2003 novemberében 5,1 milliárd forinttal gazdagodott. A lottóötösre 1 a 44 millióhoz az esély, egy átlagos héten 3,5 millió szelvényt adnak fel a játékosok, de 1,5-2 milliárd forintos nyereményszintnél az alkalmi játékosok is egyre többen bekapcsolódnak. Ma már a sportfogadás több bevételt hoz az állami játékszervezőnek, mint az ötös lottó és a többi számsorsjáték, a dobogó harmadik fokán a sorsjegyek értékesítése áll. A tavalyi évet még nem zárta le a társaság, de tavalyelőtt 351 milliárd forintos árbevételi rekordot ért el, azt megelőzően, 2014-ben 304, 2013-ban pedig 244 milliárd forint volt a forgalom. Cselovszki Zoltán általános vezérigazgató-helyettes a most induló ötéves stratégiával kapcsolatban elmondta: élményt nyújtani és értéket teremteni az új mottó. Legfontosabb céljuk az ügyfélélmény növelése, a közeljövőben játékoskártyát is bevezetnek különböző kedvezményekkel.

Az 1957 márciusában indult ötös lottó hőskorában a fogadók szinte kivétel nélkül vállalták a nyilvánosságot – idézte fel az állami játékszervező. Azért volt érdemes felírniuk a nevüket és címüket a szelvényre, mert a bizonylat elvesztése esetén is automatikusan megkapták az 5000 forint alatti nyereményeket. Így azt is tudhatjuk, hogy 1960-ban az akkor 16 éves Kovács Ildikó két szelvényen ugyanazokat a számokat játszotta meg, de mivel volt egy harmadik telitalálat is, ezzel a furcsának tűnő stratégiával nem a főnyeremény felét, hanem kétharmadát vihette haza: 1 059 090 forintot. A legtöbb öt találatot egy játékhéten, 13-at 1990-ben regisztrálta a Szerencsejáték Zrt., de ebből 10 szelvény is ugyanahhoz az ismeretlen fogadóhoz kötődött, aki több mint 28 millió forintot kasszírozott. Az első lottóhúzást 1957. március 7-én a Medosz Kultúrotthonban tartották, egy szelvény ára 3 forint 30 fillér volt. Ring Sándorné találta el elsőként a 90-ből mind az 5 kisorsolt számot a játék hatodik hetében. A 66 éves hölgy 23, 26, 33 és 37 éves gyermekei, illetve saját életkorát játszotta meg, ez 855 089 forintot hozott neki a konyhára. Braun Márton szerint sokat elmond a nyeremény valódi értékéről, hogy akkortájt 100 ezer forintba került egy ház, 20-25 ezerbe egy autó, igaz, utóbbira még az 1960-as, 1970-es években is éveket kellett várni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.