BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól teljesítettek tavaly a nyugdíjkasszák

Jól teljesítettek tavaly is a nyugdíjpénztárak, és nemcsak 2016-ban, hanem hosszabb távon is az inflációt jelentősen meghaladó hozamot értek el tagjaik egyéni számláin – állapította meg friss statisztikái alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank adatai szerint az önkéntes nyugdíjpénztárak – a záróvagyonnal súlyozottan – átlagosan 6,59 százalékos éves nettó hozamrátát értek el. Az éves nettó hozamráták pedig a portfóliók többségénél jelentősen meghaladták az 1,80 százalékos mértékű decemberi éves inflációt, miközben a legjobban teljesítő piaci szereplőknél előfordult két számjegyű hozamteljesítmény is.

Az MNB értékelése szerint a klasszikus jellegű (alacsonyabb kockázatú) portfóliók elsősorban a korábban bekerülő, magasabb hozamot kínáló állampapír-állomány miatt teljesítettek jól. A növekedési jellegű (magasabb kockázatú) portfóliók kedvező éves teljesítménye a befektetési eszközök közötti nagyobb részvényhányadból adódik, míg a kiegyensúlyozott jellegű (közepes kockázatú) portfólióknál mindkét hatás érvényesült.

A zárt, munkahelyi alapon szerveződő önkéntes pénztáraknál tavaly a legjobb hozamteljesítmény nettó 13,69 százalékos volt. A nyílt pénztárak közül ugyanakkor az egyik piaci szereplő a növekedési jellegűekhez képest kockázatosabb portfóliója révén érte el az első helyet, nettó 11,94 százalékos teljesítményével. A jegybank közleménye kiemeli: a pénztárak 15 éves, átlagos nettó hozamrátái többnyire 2-4 százalék reálhozamot tartalmaztak, vagyis ebben az időszakban évente átlagosan ennyivel múlták felül az inflációt. „Ez azt jelenti, hogy hosszabb távon is értékálló, sőt az infláció mértékét érdemben meghaladó befektetési eredményeket tudnak felmutatni a magyarországi nyugdíjpénztárak” – hangsúlyozza a közlemény.

Az MNB korábban közölt adatai szerint 2016 végén az önkéntes nyugdíjpénztári portfóliók értéke megközelítette az 1264 milliárd forintot, ami 8,7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A taglétszám ugyanakkor tavaly is tovább csökkent az önkéntes kasszáknál: az év végén nyilvántartott 1,138 millió tag nagyjából 11,5 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál. Fontos ugyanakkor, hogy a csökkenés üteme láthatóan lassult a megelőző évekhez képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.