BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lakáshoz jutás 28 évesen?

Ha valaki huszonegy évesként kezd el takarékoskodni nagyjából hét év alatt lesz meg az első lakáshoz szükséges önerő - vélekedik a Groupama.

A Groupama adatai szerint hozzávetőlegesen 20,6 évesen kezdik a magyarok az ingatlanra spórolást. Olyannyira fontos cél ez, hogy valójában ez az első igazi mérföldkő a pénzügyi életükben, minden más pénzügyi tartalékolást megelőz legalább két évvel.

 [caption id="" align="aligncenter" width="600"]Kép: Vémi Zoltán Kép: Vémi Zoltán[/caption]

A takarékoskodás megkezdését követően a fiatalok még körülbelül négy évet töltenek a szülői fészekben, aztán elköltözve, saját háztartás vitele mellett spórolnak tovább, hogy átlagosan 28 évesen beruházzanak az első saját otthonukba. A legtöbben erre a mozzanatra úgy tekintenek, mint a saját önálló életük megalapozásának utolsó fázisára – a képzettség megszerzése és persze a családalapítás mellett. Valamit azonban sokan kifelejtenek, pedig megkönnyítené a dolgukat, és ami sokak számára előrébb hozhatná az ingatlanszerzés idejét.

 
 
"Hét év ugyanis alatt kereken félmillió forint állami támogatást zsebelhet be a lakástakarékban félre tevő fiatal" - mondja a Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese. "Ez már önmagában jelentős összeg, még a mostani lakáspiaci árak mellett is. A legtöbben ráadásul a megtakarítást mint önerőt használják fel, ami mellé még lakáshitelt vesznek fel. Lakástakarék tulajdonosként ebben is további kedvezményekhez juthatnak" - mondta a szakember.

Az anyagi javak mellett pedig nem utolsó sorban a megtakarítási szemlélet elsajátításában is segítség lehet az eszköz: a pénzügyi tudatosságot fejleszti, ha valaki már a huszas évei elejétől havi rendszerességgel megtakarít. Mivel nem az első lakáshiteles hónapjában kell szembesülnie az állandó kiadások jelentette rendszeres büdzsétervezési feladatokkal, jóval kisebb eséllyel érheti meglepetés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.