BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Macront ünnepelték a piacok

Pozitív reakciót váltott ki a befektetőknél, hogy a francia államfői székért induló jelöltek televíziós vitájában a függetlenként induló Emmanuel Macron volt gazdasági miniszter bizonyult a legmeggyőzőbbnek a nézők körében. Ezúttal háttérbe kerültek a kampányt eddig meghatározó korrupciós botrányok, s elsősorban az öt jelölt programjának részleteire helyezték a hangsúlyt.

A közvélemény-kutatások továbbra is Marine Le Pent, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltjét tartják a legesélyesebb befutónak a választások első fordulójában, ám a szavazók 40 százaléka még nem döntötte el, kit választ.

Macron népszerűségének felfutása hathetes csúcsra húzta az eurót, a dollárhoz viszonyított árfolyam elérte az 1,08-os szintet. Emelkedett a francia kötvények ára, a 10 éves papírok hozama négy bázisponttal csökkent, miközben például a német bundok hozama 2 bázisponttal emelkedett. Az eurózóna déli tagállamainak kötvénypiacán is fellélegeztek a befektetők, a spanyol, olasz és portugál hozamok 2-5 bázisponttal csökkentek. A francia bankpapírok is kilőttek délután, a Société Générale 3,5, a BNP Paribas 2,5, a Credit Agricole pedig 2 százalékos pluszban járt, a CAC 40 tőzsdeindex 0,5 százalékkal emelkedett.

„A befektetők tulajdonképpen Emmanuel Macronba vetették minden hitüket, remélve, hogy Franciaország helyzete az eurózónában biztos alapokon marad – fejtette ki a Reuters hírügynökségnek a frankfurti DZ Bank elemzője, Rene Albrecht.

Az Elabe közvélemény-kutató intézet gyorsfelmérése szerint a tévénézők a szociálliberális politikát folytató, centrista Macront találták a legmeggyőzőbbnek, a többség szerint ő rendelkezik a legjobb elnöki kvalitásokkal is. A legtapasztaltabbnak számító radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon végzett a második helyen, őt a nézők 20 százaléka találta a leghitelesebbnek. A konzervatív Francois Fillon és Marine Le Pen 19 százalékkal került a harmadik helyre, míg a szocialista Benoit Hamont 11 százalék ítélte a leginkább meggyőzőnek. A vasárnap esti közvetítést 9,8 millióan követték, még további két tévévitát tartanak az első forduló előtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.