BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Osztalékkal orvosolná a gondokat a Duna House

Hullámzó árfolyam, nagy kilengések, bizonytalanság jellemezte az utóbbi hetekben a Duna House-t, amely a gondokat „osztalékcseppekkel” orvosolná.

Nagy lendülettel indult tavaly ősszel a pesti parketten a Duna House (DH), bár baljós árnyként vetült a startra az egy évvel korábban megszakított bevezetés (IPO) emléke. Utólag okoskodva talán azt mondhatnánk, hogy ha már első nekifutásra összejött volna a tőzsdei bevezetés, akkor fél év múltán, kicsit visszafogottabb, de töretlen várakozások hátán szörfölhetett volna a papír.

Ám az újrakezdés hónapjai is beépültek a reményekbe, s az elemzők novemberben abból indulhattak ki, hogy már két éve 20 százalékkal nő az árbevétel, s 40 százalékkal a profit. A Raiffeisen például azt modellezte, hogy kitarthat a dinamizmus, s organikusan megmarad 10 százalékos árbevételi növekedés és 8 százalékos eredménybővülés.

 [caption id="" align="aligncenter" width="600"]Kép: Szabó Miklós Kép: Szabó Miklós[/caption]

Nos, mire idén márciusban a társaság elnyerte a 2016-os év új részvénykibocsátója bizarr címét, már nemcsak azt tudta mindenki, hogy a tavalyi utolsó negyedévben 60 százalékkal zuhant az adózott eredmény. Addigra a menedzsment idei prognózisa is napvilágot látott. Eszerint a holding a 2017-es üzleti évben 750 millió és egymilliárd forint közötti konszolidált éves adózott eredményt vár. Ami praktikusan azt jelenti, hogy a DH optimális esetben 14 százalékkal, pesszimista esetben 36 százalékkal marad el a tavalyi 1,17 milliárd forinttól.

Mindkét hírt méretes zakókkal büntette a piac, mégsem került a részvény a kispapírokat fenyegető árfolyamszakadékba, hanem jó hírek hátán visszakapaszkodott. Az egyik ilyen támaszt a MyCity-akvizíció adta. Megvásárolták az Eldar Investmenttől a négy leánycéget és egy közös vezetésű vállalatot magában foglaló MyCity Residential Development Kft. 50 százalékát 2,2 millió euróért. Ennek nyomán az eredményprognózis okozta sokk mínusz 4-5 százalékából hamar ledolgozott a részvény közel 3 százalékot. Ráadásul 20 millió forint fölötti forgalommal, ami igazán ritka a papír rövid tőzsdei történetében. Különösen, hogy a közkézhányad alig 22 százalék, csoda, hogy egyáltalán van valami likviditás a piacon.

Talán épp a terjeszkedésben rejlik a mostani gondok gyökere, azon túlmenően, hogy az ingatlanboom eleve túlárazta az indulást. Már a tavalyi utolsó negyedévben is a lengyelországi Metrohouse csoport akvizíciójával magyarázták a nettó árbevétel 32 százalékos növekedését. Növekedési fázisban azonban hiába emelkedik dinamikusan az árbevétel, ha a bevásárlást követő átalakulások rendre megeszik a profitot. A MyCity márkanév alatti ingatlanfejlesztésre történt fókuszváltásnak, az ehhez kapcsolódó portfólióleépítésnek is lesz átmeneti negatív hatása.
Változékony időben gyógyír a kisbefektetőknek az osztalék. Az április 20-i közgyűlésre 479 milliós, részvényenkénti 130 forintos javaslatot terjesztett elő a DH, ami 3,6 százalék körüli hozamnak felel meg. Ez a mostani kamatkörnyezetben igazán vonzónak tekinthető, megerősítheti azokat, akik úgy gondolják, érdemes elüldögélni még egy darabig ebben a részvényben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.