BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Phenjan Dél-Koreának árt a támadásokkal

Észak-Korea négy ballisztikus rakétát lőtt ki hétfőn reggel, ezek közül három Japán kizárólagos gazdasági övezetében csapódott be a tengerbe – írja a BBC. Valószínű, hogy Phenjan a múlt hét óta folyó amerikai–dél-koreai közös hadgyakorlatra válaszolt ezzel. A rakétaindítások ellen tiltakozott Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok is.

A kilövések hírére enyhe zavar keletkezett az ázsiai piacokon. A konfliktus nyertesei a hadvédelmi ipari vállalatok, míg a kínai fogyasztókra támaszkodó dél-koreai turizmus egyértelműen vesztese a térségben fokozódó feszültségeknek. A dél-koreai Hotel Shillának például, amelyet szinte teljes egészében a kínai turisták tartanak fenn, a 2015-ös napi csúcs óta 60 százalékkal esett a forgalma.

Kína még a múlt héten megtiltotta a hazai utazási irodáknak, hogy Dél-Koreába szóló utakat értékesítsenek. A kommunista óriás – Észak-Korea legfőbb szövetségese – ezzel fejezi ki haragját, amiért Dél-Korea korábban rakétavédelmi rendszer felállításáról állapodott meg az Egyesült Államokkal. Ennek következtében a Kospi 1,1 százalékot esett pénteken, hétfőn a rakétakilövések hírére újabb 0,5 százalékkal csökkent, majd 0,1 százalékon megállt a mutató – írja a Bloomberg. Ezenfelül Kína bezáratta a Lotte Shopping nevű dél-koreai kiskereskedelmi konglomerátum helyi üzleteit, melynek részvényei ezért 4 százalékot estek.Kőhegyi Bence

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.