BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Reformokat várnak az új vezetéstől

Úgy tűnik, hogy a befektetők már túlléptek a korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel meggyanúsított Pak Gunhje elnök asszony botrányán. Legalábbis ez vonható le abból, hogy a meghatározó szöuli KOSPI index 0,3, a KOSDAQ 0,1 százalékkal kúszott csupán feljebb pénteken, amikor Pak sorsáról döntött az alkotmánybíróság, fenntartva a nemzetgyűlés által hozott, az elnököt hivatalából felfüggesztő határozatot – írja a Korean Times. Elemzők szerint a pozitív hozzáállás egyfelől már a következő kormányzat számára megelőlegezett bizalomra vezethető vissza, másrészt az ügyet körüllengő bizonytalanságok, az információhiány magyarázza a befektetők részéről tapasztalt kivárást. Emlékeztetnek arra, hogy hasonló forgatókönyv mellett zajlott le 2015-ben a brazil Dilma Rousseff elnök leváltása is.

Kim Jong-gu, a Hana Financial Investment szakértője szerint a váltás gyors lesz, Pak eltávolítását követően 60 napon belül új választásokat kell kiírni, s annak győztesétől gazdaságösztönző lépések sorát várja a piac. A gazdaság felrázása egyre időszerűbb, ugyanis immár harmadik negyedéve lassul a növekedés dinamikája. A tavalyi záró negyedévben már csak 0,4 százalékkal volt magasabb a kibocsátás az előző trimeszterénél. Az ellenzék sikere valószínűsíthető, ami azért is érdekes lehet, mert ők jobb kapcsolatokat ápolnak Kínával, s ez segíthet az amerikai védelmi rakétarendszer (THAAD) telepítése miatti feszültségek oldásában.

A Moody’s közgazdásza, Steffen Dyck szerkezeti reformok elindítását várja Pak utódjától. A hitelminősítő a tavalyi 2,7 százalék körüli GDP-bővülés után legfeljebb 2,5 százalékot jósol 2017-re, amit számos tényező húzhat lejjebb, köztük a koreai áruk kínai bojkottja, a háztartások magas eladósodottsága, a vállalati átalakulások és az amerikai­ak protekcionista külkereskedelmi politikája felőli bizonytalanságok. A Daiwa elemzői ezeket a hatásokat már be is árazták, s csupán 1,75 százalékos GDP-pluszt várnak Dél-Koreától.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.