BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tokió megállapodást sürget Brüsszellel

Mielőbb meg kell kötni az Európai Unió és Japán közötti szabadkereskedelmi megállapodást, az ugyanis kiállást jelentene a terjedőben lévő protekcionizmussal szemben – jelentette ki Abe Sindzó japán kormányfő kedden Brüsszelben a távirati iroda szerint. „A jelenlegi nyugtalanító protekcionista trendek közepette fontos, hogy Japán és az Európai Unió az Egyesült Államokkal együttműködve példát mutasson a világnak” – mondta újságíróknak a miniszterelnök, aki emellett hangsúlyozta, országa továbbra is támogatja az EU egységének megőrzését.

A közös sajtótájékoztatón Jean- Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke elmondta: a tárgyalások döntő és remélhetőleg végső szakaszba érkeztek, s ezért biztos benne, hogy még az év vége előtt tető alá tudják hozni a szerződést. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a közös értékek fontosságáról beszélt, nyomatékosítva, hogy az Európai Uniót és Japánt szorosan összeköti a „nyitott, szabad és tisztességes kereskedelem fenntartása melletti elkötelezettség”. Hozzátette, a felek közötti politikai és gazdasági partnerség mihamarabbi megerősítésére van szükség.

Bennfentes források szerint Abe egyebek mellett el szeretné érni, hogy az uniós vezetők mindent megtegyenek azért, hogy a japán cégek ne szenvedjenek hátrányt az Egyesült Királyság jövőbeli kilépése következtében. Névtelenséget kérő uniós tisztségviselők arról számoltak be korábban, nem látják okát, miért ne lehetne még idén lezárni a tárgyalásokat, ám konkrét időpontot nem tudtak mondani. A cél feltehetőleg szeptember vége.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.