BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Út az ismeretlenbe

Nyolc hónappal a kiválásról szóló népszavazás után az Egyesült Királyság hivatalosan is jelezte Brüsszelnek, hogy kilép a közösségből. Kemény tárgyalássorozat következik

Az Egyesült Királyság nevében Theresa May miniszterelnök hivatalosan is aktiválta a lisszaboni szerződés 50. cikkelyét, s szerdán kora délután az erről szóló hivatalos levelet Tim Barrow, országa uniós nagykövete Brüsszelben kézbesítette Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének. „A Brexit a nemzeti önrendelkezés helyreállítását célozza, a britek ettől függetlenül továbbra is vallják az európai értékeket, és kiállnak mellettük – áll a Theresa May kézjegyével ellátott levélben. Ezzel megkezdődött a tavaly júniusi véleménynyilvánító, az uniós kilépést favorizáló népszavazás eredményét végrehajtó intézkedéssorozat hivatalos része. A kilépés feltételeiről és a jövő kapcsolatrendszeréről következő tárgyalások lebonyolítására két év áll rendelkezésre, ez a felek egyhangú megerősítése mellett meghosszabbítható, bár erre aligha kerül sor.

A Brexitből már nincs visszaút, de a jövőben mély és különleges kapcsolat kiépítésére törekszenek Brüsszellel – hangoztatta a 44 éves uniós tagság után a távozás levezénylésére vállalkozó kormányfő, aki újfent egységbe hívta a briteket. Ebből az alsóházi közvetítés alapján nem sok valósul meg. A munkáspárti képviselők össztüzet zúdítottak a kormányfőre, fejére olvasták, hogy Brüsszelből ugyan nem kér, de megköveteli a kereskedelmi előnyöket, a közös piachoz való korlátlan hozzáférést. A kettő együtt nem megy – húzta alá Jeremy Corbyn munkáspárti vezér, és az unió mellett szavazó 48 százalék érdekeinek védelmére szólította fel Mayt, aki erre ígéretet tett, az ott élő és dolgozó uniós állampolgárokat sem kifelejtve a sorból. A brit közösséget alkotó nemzetek érdekeit is képviselni fogja, ki nem mondva, de jelezve, hogy nem enged zöld utat az uniós tagság mellett kitartó skótok által kezdeményezett újabb, függetlenségi népszavazásnak. Ezt azzal indokolta, hogy most az unióból való kiválás feltételeinek meghatározása a legfontosabb feladat. A kormányfő egyúttal a szoros kapcsolatokra utalva azt üzente Brüsszelnek, hogy legyen a szabadkereskedelem zászlóvivője az Amerika felől fenyegető protekcionizmus elleni küzdelemben. Az ügy fontosságát többször is hangsúlyozta.

Miközben Theresa May Londonban a parlament alsóházában védte a Brexitet, Donald Tusk Brüsszelben átvette a hatoldalas hivatalos levelet, szomorúan megjegyezve, hogy a 28. tagállam elvesztése felett álságos lenne bárkinek is örömködnie, hiszen Európa döntő többsége, de a britek közel fele is a közös jövő mellett tette le a garast – írja a Guardian. Hogy valami pozitívumot is találjon a Brexitben, azzal bökött oda a briteknek, hogy kiválásukkal nagyobb egységbe kovácsolják az Európai Uniót. Nehéz tárgyalások következnek, melyeknek nem lesznek nyerteseik – tette hozzá –, a maguk részéről eltökélten azon dolgoznak, hogy az EU 27 tagállamát a lehető legkevesebb veszteség érje a britek távozásával. Hangsúlyozta, hogy a következő két évben még az unió tagjaként számolnak a britekkel, így a kötelezettségeiket teljesíteniük kell, és rájuk is vonatkoznak a brüsszeli direktívák. A tárgyalások fő vonalaira és menetrendjére vonatkozó előzetes uniós javaslatukat pénteken fogják ismertetni, majd április 29-én viszik a kormányfői értekezlet elé. Két évünk van, nem több – utalt Donald Tusk a feszes menetrendre, ezzel rövidre zárva a hosszabbítás lehetőségét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.