BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A régióban sereghajtó a BUX

A régió nagyobb tőzsdéihez hasonlítva gyengén muzsikált a magyar börze márciusban. A mérleg negyedéves összevetésben sem fest jobban.

A Budapesti Értéktőzsde forgalma márciusban 273,58 milliárd forint volt, a napi átlag 12,4 milliárd lett, 2,3 milliárddal több, mint februárban. A hónap végén az OTP- és a Mol-részvények tulajdonoscseréi miatt felpörögtek az adásvételek, voltak azonban viszonylag álmos, 6 milliárdos forgalmat alig elérő napok.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"]Kép: Móricz-Sabján Simon Kép: Móricz-Sabján Simon[/caption]

A BUX február végi zárásához képest a pénteki 31 634 pontos érték 1,33 százalékos csökkenést jelent. A vezető index, kisebb korrekciókat leszámítva, folyamatos lejtmenetben haladt, így a márciust a havi minimumárán zárta. Az első negyedéves mérleg sem fest jobban, hiszen 1,15 százalékos mínuszt mutat, amivel a régióban alulteljesítőnek számít a magyar mutató.

A varsói WIG20 például mindössze 0,7 százalékkal esett, az idei teljesítménye viszont nagyságrendekkel jobb, három hónap alatt 11,7 százalékos pluszt hozott össze. Bukarestben is jelentős, 13,89 százalékos pluszt mutat az első negyedéves mérleg, miután márciusban 1,2 százalékkal hízott a BET index. Ausztriában a március 3, az első negyedév 8 százalékos növekedést hozott az ATX számára.

A vezető európai és amerikai tőzsdemutatók leginkább a Fed kamatdöntésére, a Trumpcare visszavonása miatt növekvő bizonytalanságra, a francia választási kampánnyal, valamint a Brexittel kapcsolatos fejlemények hatására ingadoztak. A politikai és gazdasági feszültségek ellenére a londoni tőzsde FTSE 100 mutatója 0,8 százalékos nyereséggel zárta a márciust, a frankfurti DAX 4, míg a párizsi CAC 40 5,4 százalékkal emelkedett.

Negyedéves alapon a DAX 7,25 százalékos emelkedést ért el, a CAC 40 5,35, az FTSE 100 pedig 2,5 százalékkal nőtt. A tengerentúl a Dow Jones 4,5, az S&P 500 5,5, a Nasdaq pedig 9,8 százalékos pluszban volt pénteken záráskor a tavalyi év utolsó kereskedési napjához képest. A márciust nézve már nem ilyen kedvező a kép: a Dow Jones és az S&P 500 esetében a mérleg így 0,7, illetve 0,04 százalékos veszteséget mutat. A Nasdaq ugyanakkor 1,5 százalékkal tudott emelkedni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.