BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tetőre hág a Tesla árfolyama

A zéró emissziós lakóház koncepciójának megvalósításával nagyot kaszálhat a Tesla az amerikai középosztály körében.

Megkezdte tetőcserépbe épített napelemeinek forgalmazását a Tesla. A cég egyelőre kétféle cserepet kínál a honlapján amerikai vásárlóinak, ezerdolláros regisztrációs díj ellenében. A kiszállításokat júniusban kezdik, s a jövő évtől fokozatosan világszerte hozzáférhető lesz a piacütő termék, amely a szó valamennyi értelmében látványosan váltja ki a tetőt borító hagyományos szo­lárpaneleket. A termék bemutatóján Elon Musk Tesla-vezér kiemelte, hogy ezzel az energetikailag önellátó „zöldház” koncepciót átültették a gyakorlatba: nappal a tető termeli az energiát, amelynek fel nem használt részét nagy kapacitású fali akkumulátorok tárolják éjjelre, s ezekből reggelre feltölthető a garázsban álló elektromos Tesla modell.

A befektetők már nagyon várták a jó hírt, a részvényárfolyam egy hét alatt tíz százalékkal erősödött. Különösen az hatott lelkesítően, hogy a hagyományos cserepek formáját öltő új termék árát mélyen a szolárpaneles versenytársak alá pozicionálták, azaz a kereslettel nem lesz gond. A napelemmel szerelt aktív cserép ára szereléssel és örök garanciával együtt átszámítva 129 ezer forint/négyzetméterre jött ki, míg a Bloomberg szakértői ennél 62 százalékkal magasabb árra számítottak. A küllemre ugyanolyan, de passzív kiegészítő cserepet 34 ezer forintos egységáron kínálják, elemzők ennek a duplájára számítottak. A kétféle cserepet vegyesen rakják fel, 30-40 százaléknyi aktív cseréppel tudják egy átlagos amerikai családi ház teljes energiaellátását garantálni. Egy 200 négyzetméteres ház tetőcseréje 50 ezer dollárt visz el a Tesla honlapján lévő kalkulátor szerint, durván 30 százalékkal többet, mint ha normál panelekkel népesítenék be a tetőt. A hosszabb élettartamot és az örök garanciát tekintve ez tolerálható különbség az elemzők szerint. Még akkor is, ha a beruházás a mai energiaárak mellett csak 25–30 év között térül meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.