BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordbevételt ért el a varsói börze üzemeltetője

Jól teljesített a varsói és a bukaresti tőzsde az első negyedévben, a börzét üzemeltető társaság, a GPW Group rekordnagyságú bevételről számolt be.

Jól teljesített a varsói és a bukaresti tőzsde az első negyedévben. A varsói börzét üzemeltető társaság, a GPW Group rekordnagyságú bevételről számolt be első negyedéves jelentésében. A GPW 91 millió lengyel zlotyval (kb. 6,6 milliárd forint) történelmének legmagasabb bevételű negyedévét produkálta. Az EBITDA-t 14 százalékkal, 46,8 millió zlotyra (kb. 3,4 milliárd forint), a nettó nyereséget 8,7 százalékkal, 27,7 millió zlotyra (kb. 2 milliárd forint) növelték. A plusz nagyrészt a pénzügyi piac forgalomnövekedésének köszönhető. Az első negyedévben 66,7 milliárd zloty (kb. 4913 milliárd forint) volt a forgalom a lengyel fővárosban. A társaság folytatta korábban megkezdett fejlesztéseit, melyek célja az ügyfélkör bővítése, a likviditás és a költséghatékonyság növelése. Jaroslaw Grzywinski, a GPW igazgatótanácsának ügyvezető elnöke szerint eredményeik is mutatják, hogy vonzó ajánlatot tudnak adni a piaci szereplőknek.

Bukarestben a tőzsdei forgalom 2,92 milliárd román lejt (kb. 198 milliárd forint) tett ki az első negyedévben, ez az egy évvel korábbi időszakhoz képest 42 százalékos bővülés. A tőzsdét üzemeltető Bucharest Stock Exchange Group (BVB Group) konszolidált működési nyeresége 2,96 millió román lej (kb. 200 millió forint) lett a tavalyi év azonos időszakában elért 0,36 millió lejes (kb. 24 millió forint) eredmény után. A jó eredmény alapja a kereskedési tevékenység jelentős növekedése. A BVB Group működési bevétele 42 százalékkal, 9,19 millió lejre (kb. 622 millió forint) nőtt az első negyedévben a bázisidőszakhoz képest. A működési költségek enyhén, 1,6 százalékkal, 6,23 millió lejre (kb. 421 millió forint) emelkedtek.

A varsói tőzsde a budapestivel együtt feltörekvő piacnak számít, míg a bukaresti úgynevezett frontier piac. A GPW és a BVB tőzsdén jegyzett cégként negyedévente teszi közzé legfontosabb számait.

A GPW és a BVB árfolyama is 19 százalékkal emelkedett idén, előbbi 46,5 zlotyra, utóbbi 34,5 lejre hízott. Mindkét társaság papírjaival a saját börzéjén lehet kereskedni.

A BÉT Zrt. tavaly 2,2 milliárd forintos forgalom és 383 millió forintos EBITDA mellett 73 millió adózott eredményt ért el. A régiós versenytársakhoz képest a BÉT részvényforgalma az első negyedévben 654 milliárd forint volt, ami több mint háromszorosa a bukarestinek, de csak 13 százaléka a varsóinak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.