BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tudatosabban vásárolunk a hitelkártyával

Több tízezerrel csökkent a hitelkártyák száma az év elején. A vásárlások mennyisége nő, a készpénzfelvételé gyors ütemben csökken. Az interneten is szívesen költenek a magyarok hitelkártyával.

A repülőtéren és a bevásárlóközpontokban folyamatosan szólítják le az arra járókat a hoszteszek, hogy hitelkártyát adjanak el nekik. A plasztiklaphoz általában komoly pénzvisszatérítést vagy ingyenrepülőjegyet kínálnak. Hiába akcióznak azonban a hitelintézetek egyre intenzívebben ezekkel a szolgáltatásokkal, a lakosság nem vevő a hitelkártyákra. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az idei első negyedévben is eltűnt vagy 62 ezer hitelkártya, a számuk így 1,31 millióra, négyéves mélypontra esett vissza.

Fotós: Kallus György

Aki mégis megtartja a hitelkártyáját, az egyre gyakrabban veszi elő. Az idei első negyedévben 13,6 százalékkal nőtt tavalyhoz képest a hitelkártyás vásárlások száma, az értékük 14,7 százalékkal bővült. Belföldön összesen több mint 18,7 milliószor kerültek elő ezek a kártyák vásárlás során, eközben a kártyabirtokosok 136,5 milliárd forintot költöttek velük. A külföldi használat is fokozódott valamelyest, 1,13 millió alkalommal 19,43 milliárd forintért vásároltak a magyarok hitelkártyákkal. A növekedés üteme azonban mind külföldön, mind belföldön elmarad a betéti kártyás forgalométól, amely 25-30 százalékkal bővült tavalyhoz képest.

A hitelkártya-használat – ezen belül is a külföldi használat – elég tekintélyes részét az internetes vásárlások adják. Belföldi webáruházban több mint 1,034 milliószor, külföldiben 589 ezerszer használtak ilyen kártyát. A vásárlások értéke Magyarországon 13,4 milliárd, külföldön 8,2 milliárd forint volt. Magyarországi fizikai kereskedőknél viszonylag kis összegeknél is előkerül a hitelkártya, egy átlagos vásárlás értéke 7 ezer forint alatt volt, külföldön 21 ezer forintot fizettek átlagosan egy ilyen plasztiklappal. Az interneten nincs ilyen különbség, 13-14 ezer forint körül van egy átlagos tranzakció értéke.

Hitelkártyával a vásárlás ingyenes, illetve tudatos használat mellett akár teljesen kamatmentes is lehet. A készpénzfelvételért ezzel szemben többnyire fizetni kell, és lényegesen többet, mint egy betéti kártyánál. Emellett a készpénzfelvétel mindig kamatozik is, jelenleg az MNB adatai szerint átlagosan 27-28 százalékos kamattal. A hitelkártya-használók egyre inkább tisztában vannak ezzel, a hitelkártyás készpénzfelvételek száma és volumene ugyanis tovább csökkent. Az idén az első negyedévben alig 313 ezer alkalommal vettek fel pénzt az ügyfelek hitelkártyával, és az így felvett összeg nem érte el a 8 milliárd forintot. Ez éves összevetésben, darabszámban 16, forgalomban 23 százalékos visszaesés.

A pontos törlesztés azonban sokaknak nem sikerül. A kamatozó kártyahitelek volumene márciusban és áprilisban növekedésnek indult. Február végén már csupán 100 milliárd forint volt az állomány, ez a negyedik hónap végére 125 milliárd fölé hízott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.