BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kínában dobna piacra államkötvényeket Portugália

Kínában tervez kötvényeket piacra dobni Portugália, miután a Nemzetközi Valutaalap megduplázta a nyugat-európai ország gazdaságának idei növekedési kilátásait.

P ortugália – az eurózónában elsőként – a kínai piacon tervez államkötvényeket kibocsátani, hogy így erősítse az ázsiai országgal gazdasági kapcsolatát. A portugál lépés több európai kormány előtt is megnyithatja az utat a kínai kötvénypiac felé.

„A kibocsátás célja Portugália pénzügyi forrásainak diverzifikálása, de a lépéssel a Lisszabon a renminbi nemzetközi elismerését is támogatni szeretné” – idézi António Costa miniszterelnök szóvivőjét a Reuters hírügynökség. Kína és Portugália is profitálhat abból, ha erősítik a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatot – tette hozzá a szóvivő.

Forrás: AFP

Portugália úgynevezett Panda-kötvényeket dob piacra, amelyek a Kínai Népköztársaság belső piacán forgó, jüanban denominált papírok.

A Panda-kötvények kibocsátása tavaly kilencszeresére nőtt, és 130 milliárd jüant tett ki, a JPMorgan becslése szerint idén 50 százalékos növekedés várható a kibocsátások számában.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a napokban megduplázta Portugália gazdaságának idei növekedési kilátásait. A döntést azzal indokolták, hogy az egyre több befektetés és a növekvő export jelentősen megszilárdította az állam gazdaságát. Az IMF prognózisa szerint Portugália GDP-je 2017-ben 2,5 százalékkal nőhet, míg februárban még csak 1,3 százalékos bővülést jósoltak. A pénzintézet szerint 2018-ban a portugál hazai össztermék 2 százalékkal nőhet a korábbi 1,2 százalék helyett. Portugália GDP-je az év első öt hónapjában 1,4 százalékkal nőtt, amit a portugál kormány jó eredményként könyvelt el.

Az IMF kiemelte: Portugália a kedvezőbb prognózist az erős turizmusának, az eurózóna erősödésének köszönheti, valamint annak, hogy idén kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól, miután költségvetési hiányát tartósan 3 százalék alá tudta szorítani.

Portugália erős pénzügyi helyzetét mutatja az is, hogy a múlt hónapban kérelmezték, hogy idő előtt visszafizethesse a körülbelül 9,4 milliárd euróra rúgó tartozását az IMF-nek, amire a washingtoni hitelező rá is bólintott. „Ezek a korai visszafizetések csökkentik Portugália adósságszolgálati költségeit, javítják az adósság fenntarthatóságát, és az ország erősödő pénzügyi helyzetéről küldenek pozitív jelzéseket a piacnak” – mondta Klaus Regling, az európai mentőalap, az EFSF vezérigazgatója.

Magyarország és Lengyelország már lépett

A lengyel kormány 2016 augusztusában Európában elsőként dobott piacra Panda-kötvényeket, a 3 milliárd jüan értékben kibocsátott papírok 3,4 százalékos átlagos hozam mellett keltek el. Magyarország a kelet-közép-európai országok közül elsőként bocsátott ki kínai devizában denominált kötvényt 1 milliárd jüan (136,8 millió euró) értékben. A hároméves lejáratú jüankötvények kamata 6,25 százalék.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.