BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tolonganak a tőzsdékre a cégek

Rekordszámú elsődleges részvénykibocsátás történt idén az év első fél évében világszerte, az IPO-k száma meghaladta a 772-t, amire 2007 óta nem volt példa – derül ki az Ernst and Young (EY) legfrissebb elemzéséből.

A vállalatok összesen 83,4 milliárd dollárt vontak be az IPO-k során, összehasonlításként a tavalyi év azonos időszakában 90 százalékkal alacsonyabb volt ez az összeg, a kibocsátások száma pedig 70 százalékkal kevesebb. Az ázsiai, csendes-óceáni piacok domináltak idén, a térségben 468 új kibocsátás történt 37 milliárd dollár értékben, ami 2002-ben fordult elő utoljára. A legdinamikusabb fejlődést a kínai piac mutatta, ahol hat hónap alatt 317 kibocsátás történt. A sencseni börzén 126 kibocsátás valósult meg, Sanghajban 120, míg Hongkongban 69 IPO-t jegyeztek. Összehasonlításként Délkelet-Ázsiában összesen 48, Japánban 38, míg Dél-Koreában 20 cég lépett piacra.

Az amerikai kontinensen az összkibocsátások 13 százaléka valósult meg, 99 vállalat dobott piacra részvényeket 25,8 milliárd értékben. Az Egyesült Államok börzéin 80 új vállalat jelent meg idén, és összesen 22 milliárd dollárt vontak be.

Európa, a Közel-Kelet, India és Afrika piacain (EMEIA) a geopolitikai bizonytalanságok ellenére a globális IPO-k 26 százaléka valósult meg, az előző év azonos időszakához képest 22 százalékkal több, 205 részvénykibocsátás történt 20,5 milliárd dollár értékben, ami 9 százalékos növekedést takar éves összevetésben.

A gazdasági fundamentumok javulnak a fejlett gazdaságokban, ráadásul a tőzsdei árfolyamok a mindenkori csúcsokat döntögetik – indokolta az IPO-k felfutását Martin Steinbach, az EY szakértője. Az eddig tapasztalt dinamika láttán szerinte borítékolható, hogy az idei IPO-k száma meghaladja majd a tavalyi kibocsátásokét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.