BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erős eredményt várnak az OTP-től

Öt számjegyűre emelkedhet az OTP árfolyama, ha jó eredményekről számol be a bank pénteken. Márpedig az elemzők erős negyedévet várnak.

A nagypapírok közül utolsóként jelent ebben a negyedévben az OTP. A hitelintézet pénteken hozza nyilvánosságra friss számait, az elemzők pedig a tavalyinál valamivel kisebb, 69 milliárd forintos nettó eredményt várnak a banktól. Egy éve csaknem 72 milliárd forint volt a nettó profit, ezt azonban számos egyszeri tétel is hizlalta. A korrekciós tételek nélküli nyereség most a konszenzus szerint 68,6 milliárd forint körül alakulhatott, ami 21 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Akkor a Visa Europe-ban való részesedés eladása egy egyszeri, 13,16 milliárd forintos tétellel megdobta az eredményt.

A bankadót már az első negyedévben nagyrészt befizette a pénzintézet, a második negyedévre csak egy kisebb, 129 millió forintos tételt várnak az elemzők. A szakértői konszenzus szerint az adózás előtti eredmény 11 százalékkal 78,2 milliárd forintra nőtt, a működési eredmény pedig 14 százalékkal 90,5 milliárd forintra bővülhetett. Az összes bevételi soron növekedés volt a konszenzus alapján. A nettó kamatbevétel 6, a díj- és jutalékbevételek 13, az egyéb bevételek pedig 53 százalékkal ugorhattak meg.

A konszenzusnál némileg magasabb nyereséget vár az OTP-től az Erste Befektetési Zrt., az előrejelzésükben 71 milliárd forintos adózott eredmény szerepel. A brókercégnél úgy látják, a bevételi oldalon az összes főbb soron javulhatott az OTP teljesítménye, ebben jelentős szerepe van annak, hogy május elsején már a horvátországi Splitska bankát is konszolidálták. E nélkül a nettó kamatjövedelem mérsékelten csökkenne az előző negyedévhez képest, a rubel forinttal szembeni gyengülése és a magyar, valamint a bolgár kamatmarzsok további szűkülése miatt. A nettó díjak és jutalékok viszont negyedév/negyedév alapon a horvátországi tranzakció nélkül is növekednének, főleg szezonális hatások miatt – mondják az Erste szakértői. Az idei első negyedévben a kockázati költség (céltartalék a hitelek átlagos értékéhez képest) 0,75 százalékosra esett, és ez a kedvező folyamat a második negyedévben is tovább folytatódhatott. Az Erste prognózisa szerint a kockázati költség már csupán 0,7 százalékos lehet.

Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője is erős negyedévet vár az OTP-től. Az emelkedő hitelezési aktivitás és a nettó kamateredmény normalizálódása extra tételek nélkül is elég lehet ahhoz, hogy a részvény árfolyamát öt számjegyűvé változtassa – mondja a szakértő. Az eredmények közlése mellett a piac a bank idei akvizícióit veszi majd górcső alá. Kiss Mónika az idei terveket könnyen teljesíthetőnek látja. A 15 százalékot meghaladó tőkearányos nyereségi (ROE) mutatóval kapcsolatos célkitűzés továbbra is érvényben marad, a 2017-es év után kifizetett osztalék pedig 15 százalékkal nőhet. A konszolidált nettó kamatmarzs 4,76 százalék volt az első negyedévben, a pénzintézet arra számított, hogy ez nagyságrendileg 15-20 bázisponttal csökken majd az idén is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.