BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ez segít a cseh bankszektoron

Kedvező fordulat a csehországi bankok számára a múlt heti kamatemelés, a lengyel pénzintézeteken ugyanakkor fokozódik a nyomás a frankhitelesek megsegítését célzó intézkedések miatt – írja legfrissebb elemzésében a Moody’s.

Pozitív fejlemény a csehországi bankok számára, hogy a jegybank múlt héten 20 bázisponttal 0,25 százalékra emelte az irányadó rátát, véget vetve ezzel a kilenc éve tartó lazításnak – vélik a Moody’s szakértői. A pénzintézetek a szigorodó monetáris politika mellett ismét növelni tudják majd a kamatmarzsaikat, amelyek az ultraalacsony kamatkörnyezet miatt erodálódtak. A jegybanki lépés ugyanakkor enyhíti az éles piaci hitelkamatversenyt, a bankközi kamat (Pribor) és a lejáró eszközök lassan újraárazódnak, ami a bankok kamatbevételeit növeli majd.

Fotós: Vémi Zoltán

A Moody’s által minősített cseh bankok átlagos kamatmarzsa 2,49 százalék volt 2016 végén, szemben a 2014-es 2,79 százalékkal, eszközarányú nyereségük a tárgyidőszakban 1,61 százalékról 1,45 százalékra csökkent. A Moody’s szakértői szerint a bankszektoron belül nem érdemes számolni növekvő forrásbevonási költségekkel, hiszen a pénzintézetek bővelkednek a likviditásban, a hitel-betét arány szektorszinten 74 százalékon állt június végén, elsősorban a három legnagyobb banknak, a Ceská sporitelnának, a Ceskoslovenska obchodni bankának és a Komercni bankának köszönhetően. A szakértők ugyanakkor úgy látják, hogy a közepes bankok, így az UniCredit Bank cseh és szlovák leánya, a Raiffeisen és a Moneta kamatmarzsainak javulása kisebb mértékű lesz. A három bank hitel-betét aránya 103 százalékon állt 2016 végén, és nagyban függnek a vállalati betétektől.

A rekordalacsony szintű kamatoknak köszönhetően a cseh bankok hitelportfóliója 6 százalékkal bővült 2012 óta, az ingatlanhitelezés 7 százalékkal növekedett. A szektor hitelportfóliójának 36 százalékát a jelzáloghitelek adják, ezen belül a nem teljesítő hitelállomány alig 1,75 százalék volt júniusban. Az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a háztartások eladósodottsága, a lakosság fizetési képességét ugyanakkor egyre lazábban vizsgálják a hitelezők – figyelmeztet az elemzés, kiemelve a cseh jegybank azon javaslatának fontosságát, hogy a bankok minél előbb végezzenek stressztesztet ügyfeleik körében magasabb kamatkörnyezetet szimulálva. A szakértők szerint a korona árfolyama tovább erősödik majd a kamatemelés hatására, ám ez a bankokat érdemben nem érinti, tekintve az alacsony devizakitettségüket. A bankok eszközeinek 32 százaléka a jegybanknál pihen 0,05 százalékos kamat mellett, de jelentős az államkötvény-állományuk is, amit többségében lejáratig tartanak, így a piaci volatilitás itt sem érezteti hatását.

A lengyel bankok kilátásai ugyanakkor kevésbé rózsásak a Moody’s szerint, az új devizahiteles-mentőcsomag ugyanis tovább rontja a profitabilitásukat, amit a tavaly bevezetett különadók már jelentősen megtépáztak. A múlt héten Andrzej Duda elnök benyújtotta a parlamentnek azt a pénzügyi szabályozó által is támogatott javaslatot, amely egy pénzalap felállítását szorgalmazza a svájcifrank-alapú hitelek átváltásához. Az alapot a hitelintézetek tőkésítenék fel, a negyedévenkénti hozzájárulást a devizahiteleik 0,5 százalékos arányában maximálnák. Mindez a bankoknak 3,2 milliárd zloty (890 millió dollár) kiadást jelentene évente, ami a szektor idei adózás előtti eredményének 20 százaléka. Egyes bankok adózás előtti eredménye – köztük például a Millenniumé, amelynek a legnagyobb a devizahitel-kitettsége a piacon, vagy a BGZ Paribasé, amelynek bevételei igen alacsonyak az elvárt hozzájáruláshoz képest – 40 százalékkal csökkenhet, a Getin Noble Bank pedig továbbra is veszteséges marad.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.