BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kaszálhatott néhány befektető

Szites spekulációk és profitrealizálások zajlanak most a parketten. A divatba jött kispapírok háttérbe szorítják a nyári pihenőre vonuló blue chipeket.

Régen könnyű volt leírni a pesti parkett spekulatív kispapírjainak mozgását. Jellemzően a hosszan elnyúló, akár többéves hibernált állapotot színezték az alig néhány hetes, olykor csak pár napos árfolyammozgások. Ezek a befektetői rohamok éppoly hirtelen és gyakran fundamentális magyarázat nélkül múltak el, amilyen váratlanul támadtak. Az általában csekély forgalom még egy spekulatív játéknak is teret adott. Nevezetesen: mikor valaki összegereblyézett egy nagyobb pakkot, majd kisebb tétekkel nap nap után odaállt a vásárlói oldalra limithez közeli szinteken, hogy felverje az árat. Ez illikvid piacon nem különösebben nehéz, hisz nem kell hozzá túlzottan nagy ügyletméret. Majd amikor már elhitte a piac az emelkedést, akkor parkettre lehetett önteni a korábban olcsón vett részvényeket.

Fotós: Móricz-Sabján Simon

Most egészen zavarba ejtő folyamatokat láthatunk a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). Tegnap délután például a harmadik legnagyobb forgalmú részvény a CIG volt 940 millióval, az ötödik az Appeninn 682 millióval. A nyertesek 5-ös listáján még elvétve sem láthattunk blue chipet, ehelyett a Kartonpack, az EHEP, a Forrás, a BIF és a Plotinus szerepelt a táblán. Míg a vesztesek listáján az Enefi, az Appeninn, a CIG, a Forrás osztalékelsőbbségi részvénye és a PannErgy volt látható. Mivel a nyerteseket 1-2 milliós forgalommal jegyezték, a veszteseket pedig több tízmilliós, illetve több százmilliós forgalommal, nem zárhatjuk ki a fenti piachintáztató spekulatív játékot sem.

Feltűnő, hogy mostanában nem egy-egy kispapírt kap fel a spekuláció szele, hanem immár hónapok óta afféle kispapírmozgalom tanúi lehetünk. S nem csak a Opimus és a Konzum áll a piaci érdeklődés középpontjában.

Ha mindenáron fundamentális megfontolásokat keresünk a mostani rali hátterében, akkor kínálják magukat a szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (szit) alakulással kapcsolatos spekulációk. A tőzsdei cégek közül elsőként a Graphisoft Park, majd a BIF lépett, de az Appeninn is jelezte, hogy céljai között szerepel a szit státusz elérése. A parlament júniusban fogadta el a szitté válás szabályainak módosítását, ami több olyan könnyítést is tartalmazott, melyeknek köszönhetően e tőzsdei társaságok megfelelhetnek a kritériumoknak.

Elemzők szerint a szit várható haszna bizonyosan meghaladja az átalakulás kalkulálható költségeit. A Graphisoft Park a várható adózási előnyökre tekintettel már megemelte a nettó eszközértékre vonatkozó kalkulációját. Az Appeninn esetében, amely negyedéves beszámolót nem adott, az augusztus 23-án esedékes féléves jelentés válaszolhat a nettó eszközértékre.

A kispapírok esetén a nagy forgalom melletti esésekre a profitrealizálás is kézenfekvő magyarázatot adhat. Az Appeninn például alig egy hét alatt 217 forintról 391 forintig ralizott. A tegnapi 345 forintos árfolyam arra utal, hogy a meredek emelkedés után sokan zsebre tették a hasznot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.