BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább dolgoznának nyugdíjasként a magyar munkavállalók

A magyar munkavállalóknak csupán bő egyharmada akarja a hivatalos nyugdíjkorhatár betöltésekor azonnal abbahagyni a munkát.

A magyar munkavállalók többsége a nyugdíjas évei alatt is aktív maradna, ám a valóságban csak keveseknek adatik meg a fokozatos visszavonulás lehetősége – derül ki az Aegon 2017-es nyugdíjfelkészültségi kutatásából. A felmérés eredménye szerint a magyar munkavállalóknak csupán bő egyharmada (35 százaléka) akarja a hivatalos nyugdíjkorhatár betöltésekor azonnal abbahagyni a munkát. Valamivel kevesebben (31 százalék) vannak, akik más formában, például részmunkaidőben vagy megbízási szerződéssel szeretnének továbbra is dolgozni, de csak addig, amíg végleg nyugdíjba nem mennek. 19 százalékuk szintén valamilyen formában folytatná a munkát, ám nyugdíjasként végig dolgozni szeretne. 7 százalék pedig a nyugdíjas éveiben mindvégig ugyanúgy tervezi folytatni a munkát, mint korábban.

Az időskori munkavállalás lehetőségei ugyanakkor a legtöbb munkahelyen még korlátozottak Magyarországon. Tízből három dolgozónak semmiféle lehetősége nincs lépcsőzetesen nyugdíjba vonulni, míg további 17 százalék nem tudja, egyáltalán van-e rá módja. A munka mellett más tényezők is szűkíthetik a lehetőségeket: a felmérés szerint a magyar nyugdíjasok 33 százaléka a tervezettnél hamarabb volt kénytelen nyugdíjba menni, aminek oka az esetek többségében a megromlott egészségi állapot vagy a munkanélküliség volt.

Az, hogy a nyugdíj melletti munka lehetősége foglalkoztatja a lakosságot, korántsem véletlen. Az Aegon felmérése szerint a magyarok 74 százaléka úgy látja, hogy a jövő nyugdíjasai a mostaninál szűkösebben fognak élni, csak 15 százalékuk számít kényelmes nyugdíjas évekre. A magyarok negyede tesz félre rendszeresen az időskorára, 12 százaléknak viszont nincs és ezután sem lesz ilyen célú megtakarítása. Emellett a magyar munkavállalók kevéssel több, mint felének (54 százalék) van nyugdíjstratégiája, szemben az 58 százalékos nemzetközi átlaggal. Mindennek ellenére alig 6 százalékukat hívhatjuk nyugdíjstratégának, akinek van írásbeli nyugdíjterve. Ez messze elmarad a nemzetközi átlagtól (14 százalék), amely arány önmagában is alacsony.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.