BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Észak-Korea: A piacokat nem izgatja a feszültség

Az ázsiai tőzsdék a jelek szerint már hozzászoktak az észak-koreai feszültséghez, a tőzsdei mozgásokban csekély szerepet játszik a retorika élesedése.

Az ázsiai tőzsdék a jelek szerint már hozzászoktak az észak-koreai feszültséghez, a tőzsdei mozgásokban csekély szerepet játszik a retorika élesedése Washington és Phenjan között. „Észak-Korea mindig csak ideiglenes téma volt a piacok számára” – mondta a Bloombergnek Szeo Szangjung, a szöuli Kiwoom Securities elemzője.

Forrás: AFP

A legfrissebb hírek szerint Észak-Korea megerősíti a védelmi állásait az ország keleti részén, harci gépeket csoportosít át, mi­után megfenyegette az Egyesült Államokat, hogy a nemzetközi légtérben is lelövi a repülőgépeit, ha megközelítik az országot. Phenjant meglepetésként érte, hogy szombaton amerikai B–1B típusú harcászati nehézbombázók közelítették meg az országot F–15C Eagle vadászgépek kíséretében, a radarjaik ugyanis nem jelezték az érkezésüket – állítja a dél-koreai Jonhap hírügynökség jelentése, a szöuli parlament hírszerzési bizottságának elnökére hivatkozva. Az Egyesült Államoknak négy-öt lehetséges eszköze van a válság megoldására, „és egyik csúnyább, mint a másik” – ismerte el H. R. McMaster, Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadója.

Könnyű katonai megoldás nincsen, sebészi pontosságú csapás nem létezik

– hangsúlyozta az amerikai hadsereg szerepvállalásával zajló fegyveres konfliktusokat vizsgáló, washingtoni székhelyű Institute for Study of War (ISW) rendezvényén, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok reménykedik a háború elkerülésében, bár nem zárhatja ki ezt a lehetőséget.

Kína alig szállít már üzemanyagot Phenjannak

A külkereskedelmi forgalom emelkedése ellenére augusztusban jelentősen csökkent a kínai üzemanyagexport Észak-Koreába. Peking 170 tonna dízelt és 180 tonna benzint szállított Phenjannak, az utóbbi adat 96,3 százalékos visszaesést mutat éves alapon. Dízelt tavaly augusztusban egyáltalán nem adtak el Észak-Koreának. A kínai kivitel bővülése elsősorban a rizsexportnak köszönhető. Peking emellett importált 1,6 millió tonna szenet is; ez először történt meg február óta, amikor megtiltották ennek a terméknek a behozatalát. A Reuters szerint egyelőre nem világos, miért újították fel a szénvásárlást, a kínai vámhivatal vizsgálatot ígért az ügyben. VG

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.