BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pozitívak a magyar bankszektor kilátásai

A Moody’s a magyar bankszektort áttekintő friss jelentésében kiemeli, hogy a következő 12-18 hónap során a magasabb tartalékolási kötelezettségek, az alacsony kamatok és a szerény hitelezés még nyomás alatt tartják a profitokat.

A Moody’s szakértői szerint a magyar gazdaság 3,5 százalékkal bővül idén, jövőre pedig legfeljebb 3,1 százalékra lassulhat a dinamika. Az emelkedő bérek és az ingatlanárak, valamint a kormányzati ösztönzők hajtják a hitelezést, a vállalati kölcsönök kihelyezésének dinamikája azonban továbbra is szerény marad.

A londoni szakértők szerint a bankszektor nem teljesítő hitelállománya a teljes kihelyezett hitelekre vetítve 9 százalékra mérséklődik 2018 végére (a 2016-os 14,7 százalékos szintről), elsősorban a portfólióértékesítéseknek és a leírásoknak köszönhetően. A fertőzött hitelekre képzett fedezeti szint a vállalati portfólióban 80 százalékon állt a múlt év végén, szemben a 2015-ös 76,8 százalékkal, a magánszemélyeknél ez az arány 65,1 százalékról 67,5 százalékra emelkedett.

Forrás: MTI

A magyar bankok többsége tavaly arra használta a nyereséget, hogy rendbe hozza tőkehelyzetét. A Tier1, a kockázatos eszközökre vetített tőkeellátottsági mutató 19,2 százalékra emelkedett 2016 végére (az egy évvel korábbi 16,7 százalékról), a tőkemegfelelési mutató (CAR) 21,1 százalékon állt. Ám a tőke nem arányosan oszlik meg a szektoron belül, a szabályozói küszöböt alig néhány nagy intézmény lépi át. A minimális tőkekövetelmény szintje ráadásul emelkedni fog a következő három év során, a Basel III szabályozás fokozatos integrálása miatt.

A szektor eszközarányos nyeresége (ROA) 2016 végére 1,3 százalékra emelkedett, de a pozitív kilátások ellenére a jövedelmezőség tovább zsugorodik rövid távon. A következő 12-18 hónap során a magasabb tartalékolási kötelezettségek, az alacsony kamatok és a szerény hitelezés még nyomás alatt tartják a profitokat. A bankszektor a tavalyi évet – elsősorban a bankadó csökkenése, valamint az alacsonyabb tartalékolási kényszer miatt 443 milliárd forintos nettó eredménnyel zárta, a 2015-ös minimális, illetve az azt megelőző év jelentős vesztesége után.

A pénzintézetek többsége csökkentette kitettségét a volatilis és költséges piaci források irányába. A devizahitelek forintosítása után megszűnt a bankok devizaforrás-szükséglete, az átlagos hitel-betét állomány aránya 78 százalék volt március végén. Ez az érték a Moody’s szerint stabil marad, a hitelkihelyezési dinamika gyorsulásával ugyanis lépést tart majd a betétállomány növekedése is. A szektor likviditása erős, a rendelkezésre álló eszközök aránya 30 százalékon állt 2016 végén, és nagy részük állampapírban vagy a jegybanknál pihent. A hitelezés felfutásával a bankok likviditása enyhén csökkenhet, de továbbra is megfelelő szinten marad – vélik a szakértők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.