BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Perre készül a Wabererʹs romániai leányvállalata

Tetemes adóhátralék befizetésére szólította fel a Waberer’s romániai leányát a helyi adóhatóság, a magyar társaság azonban vitatja a követelést.

Tetemes adóhátralék befizetésére szólította fel a Waberer’s romániai leányát a helyi adóhatóság, a magyar társaság azonban vitatja a követelést, és kész jogi útra terelni az ügyet. A romániai pénzügyminisztérium nemzeti adóigazgatósága szerint a Waberer’s Romania 2011 és 2016 között 3,3 millió lej társaságiadó- és 0,8 millió lej áfahátralékot halmozott fel, azaz hozzávetőleg 900 ezer euró befizetését mulasztotta el.

Fotós: Móricz-Sabján Simon

A követelés után számítandó kamatokat a hatóság várhatóan október folyamán határozza majd meg, a kifizetés határideje november közepe. Ám tekintettel a határozathozatal dátumára, amely szeptember 29-i keltezésű, a követelés a Waberer’s 2017 harmadik negyedéves eredményére is hatással van. A követelt adóhátralék kisebb részét ugyanakkor rendezi a Waberer’s, a fennmaradó összeget közigazgatási, szükség esetén bírósági úton támadja meg, mindamellett kérelmezi a döntés végrehajtásának felfüggesztését is.

A kifogásolt tranzakciók elsősorban a Waberer’s Romaniának a Waberer’s International Nyrt. magyarországi leányvállalataival szembeni jármű-értékesítésekhez és informatikai, gazdasági támogató szolgáltatásokhoz köthetők – tájékoztatta a Világgazdaságot a társaság.

A román adóhatóság szerint a kifogásolt értékesítések esetében nem megfelelő transzferárazás történt, ezek érvényét és mértékét ugyanakkor a Waberer’s több ponton vitatja. A társaság álláspontja szerint a hatóság az OECD Transzferár útmutatónak nem megfelelő összehasonlítási módszert alkalmazott, és nem vett figyelembe olyan kiemelkedő feltételeket, mint a járműtípus, a motor típusa vagy az eladott darabszám.

Emellett az adóhátralék megállapításánál az adóhatóság nem a szakértői összehasonlító ársáv teljes terjedelmét, hanem csak a sáv felső értékét alkalmazta. A Waberer’s a jármű-értékesítésekkel kapcsolatos megállapítások mellett az informatikai és gazdasági támogató szolgáltatásokhoz kapcsolódó adóhátralékok jelentős hányadát is vitatja – tudatta lapunkkal a cég.

A Waberer’s International a harmadik negyedévben előreláthatólag céltartalékot képez az adóhátralék azon részére, amelyet a társaság elismer. Ez azonban a teljes bírság kis hányada. A román adóhatóság által igényelt összeg egyébként nagyjából megfelel a korábban a Waberer’s részére egy (több mint hétéves) peres eljárás eredményeként jóváírt jövedékiadó-visszatérítés mértékével – tájékoztatta lapunkat a Waberer's.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.