BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pöröghet a tőzsde és az ingatlanpiac

A régió kedvező növekedési kilátásai és az MNB laza monetáris politikája miatt alighanem a jövőben is jól teljesíthetnek a magyar részvények, valamint tovább emelkedhetnek a reáleszközök.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) újabb lazító intézkedéscsomagot jelentett be a múlt hónapban, a kamatfolyosó alsó szélét –0,5 százalékról –0,15 százalékra csökkentették, tovább szűkítették a három hónapos betétek befogadható mennyiségét, és az FX-swap ügyletekkel tovább növelték a forintlikviditást. Bár ezen a héten tényleges lépés nem történt, a közlemény jól mutatja a jegybank elkötelezettségét az alacsony kamatok politikája mellett.

Az MNB közleménye szerint a monetáris tanács kész a pénzügyi kondíciók további lazítására, és ezzel összhangban vizsgálja az alkalmazható nem hagyományos eszközöket. A cél továbbra is a hozamgörbe meredekségének csökkentése, valamint a negatív reálkamatok fenntartása minél hosszabb időszakon keresztül.

Ha a külső környezet nem romlik érdemben, akkor tartósabban a negatív reálkamatokra kell készülni itthon, ez pedig kedvez a reáleszközöknek, jól teljesíthetnek továbbra is a magyar részvények, valamint kedvez az ingatlannak, a műtárgynak, és a reáleszközök további felértékelődését eredményezheti.

A magyar részvények lendületét egy globálisan elromló hangulat törhetné meg, ám egyelőre a kelet-közép-európai régióban pozitív a kép. Egy szélesebb részvénypiaci korrekció azonban nem feltétlenül tenne rosszat az ingatlannak, menedékeszközként még többen vehetnék az irányt az ingatlanpiac felé. Az éves 10-15 százalékos bérnövekedés és az európai szinten továbbra is alacsony hitelpenetráció miatt lehet még tartalék a lakossági keresletben, emiatt nehéz elképzelni az ingatlanárak nagymértékű csökkenését. A közelmúltban látott áremelkedés üteme vélhetően mérséklődni fog a magas bázisnak köszönhetően, de továbbra is támogató maradhat a gazdasági környezet.

Ennek köszönhetően a bérnövekedésből származó reálnövekedési hatás is visszafogottabb lehet, mivel a növekmény nagy részét elviszi az ingatlanra fordított kiadás (albérlet, hiteltörlesztés).

Összességében tehát a régió kedvező növekedési kilátásai és az MNB laza monetáris politikája miatt alighanem a jövőben is jól teljesíthetnek a magyar részvények, valamint tovább emelkedhetnek a reáleszközök.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.