BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vegyes kezdésre számítanak a nyugat-európai piacokon

Vegyes kezdésre lehet számítani pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon. A határidős indexjegyzések alapján a frankfurti DAX index 0,15 százalék erősödéssel, a londoni FTSE-100 index 0,19 százalék csökkenéssel, a párizsi CAC-40 index pedig nagyjából változatlan értékkel indul neki a pénteki kereskedésnek.

Csütörtökön erősödtek az európai értékpapírpiacok. Az előző napi veszteséges zárást várakozáson felüli vállalati eredmény beszámolók és makrogazdasági adatok fordították át nyereségbe. A legjobb eredményt az építőipari és nyersanyagipari vállalatok részvényei érték el, ágazati mutatójuk közel két százalékkal erősödött. A francia Bouygues építőipari konszern öt százalékot meghaladó nyereséggel zárt. A pénzügyi ágazat másfél százalékos erősödést ért el.

A pán-európai Stoxx 600 index 0,78 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,65 százalékkal zárt magasabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,51 százalékkal erősödött. Londonban 0,19 százalékkal erősödött az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,55 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,66 százalékkal zárt magasabban. Madrid 0,75 százalékkal, Milánó 0,22 százalékkal erősödött.

Két napi veszteség után az amerikai indexek is nyereségbe fordultak csütörtökön. A DJIA-30 és az S&P-500 index 0,8 százalékkal emelkedett, a Nasdaq Composite 1,3 százalék erősödéssel új rekordon zárt. Az erősödés részben a Wal-Mart és a Cisco várakozáson felüli eredmény-beszámolójának, részben pedig a Trump adminisztráció adóreform-tervezete képviselőházi megszavazásának volt köszönhető. Az adóreform az elmúlt három évtized legnagyobb arányú adócsökkentését hozza mind a vállalkozások, mind az állampolgárok számára, amennyiben a szenátus is elfogadja. A főbb amerikai árfolyamindexek az adócsökkentés reményében az év eleje óta már tizenöt, a novemberi elnökválasztás óta pedig húsz százalékkal emelkedtek.

Az olajár vegyesen alakult a pénteki kereskedésben, az európai piaci nyitás előtt másfél órával a Brent nyersolaj ára 0,24 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 61,21 dolláron, az amerikai WTI nyersolajé pedig 0,29 százalékkal magasabban 55,30 dolláron.

A Brent olajár a hetet mintegy három és fél százalékos, a WTI két és fél százalékos veszteséggel fejezheti be, miután az elmúlt héten két és fél éves csúcsot értek el. A mostani lehet az olajpiac első veszteséges hete előzőleg hat hétig tartó emelkedés után. A hetekig tartó áremelkedés annak volt köszönhető, hogy a világ olajkészleteinek a csökkenése formájában már kezdte éreztetni hatását az OPEC önkéntes termeléskorlátozásának a hatása.

Június óta a Brent olaj ára közel negyven százalékkal emelkedett. A fordulatot pedig az amerikai palaolaj-termelés napi 9,65 millió hordós rekordszintre emelkedése idézte elő.

A dollár gyengült, az arany ára emelkedett pénteken. Az eurót 0,34 százalékkal jegyezték erősebben 1,1810 dolláron. Az arany ára 0,34 százalékkal 1282,51 dollárra emelkedett unciánként.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.