BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ítéletre vár Romániában az Enefi

Az Enefi bízik abban, hogy a román bíróság idén első fokon legalább a jogalap tekintetében állást foglal a gyergyószentmiklósi kártérítési perében.

Újabb hírek érkeztek a múlt héten az Enefi Energiahatékonysági Nyrt. gyergyószentmiklósi peréről. Ezek szerint a korábbi felfüggesztést követően lefolytatott tárgyaláson a várost képviselő ügyvéd nem jelent meg egy másutt folyó perén való részvételére hivatkozva. Az Enefi ottani érdekeltsége, a CDR az ügyvédi megbízás hiányára vonatkozóan kifogást terjesztett elő, amelyet a bíróság jóváhagyott. A tárgyaláson nem jelent meg sem a város jogtanácsosa, sem más megbízottja, így az önkormányzat képviselet nélkül maradt. A CDR kezdeményezte az eljárás szétválasztását a jogalap és az összegszerűség tekintetében, beadványának a bíróság helyt adott, majd december 12-re a halasztotta a következő tárgyalást, amelyen a jogalap tekintetében ítéletet is hoznak. Az összegszerűség megállapítására irányuló per tárgyalási időpontját ezt követően tűzik ki. A társaság jelezte, hogy eddigi tapasztalatai alapján számítani lehet további halasztásra, ugyanakkor bízik abban, hogy a bíróság legalább a jogalap tekintetében még az idén első fokon állást foglal. Lapértesülések szerint az Enefi 27 millió eurót követel Gyergyószentmiklóstól.

A több országban települési és intézményi távfűtési rendszereket működtető Enefi (ex-RFV, majd ex-E-Star) az utóbbi időben folyamatosan szűkíti portfólióját. A lengyel piacról már korábban kivonult, míg kapcsolt vállalkozása a romániai projektjei közül utolsóként a gyergyószentmiklósi távfűtést adta át a helyi önkormányzatnak, s nemrég már a közvilágítási projektekből is kiszállt. A menedzsment érvényes középtávú terveiben csak a cég magyarországi projektjeinek futamidő vége előtti értékesítése, a Romániában folyó perek lezárása, továbbá üzemeltetési költségeinek csökkentése szerepel.

Némi izgalmat az hozott az elmúlt hetekben az Enefi piacán, hogy a társaság visszavonta másfél millió darabos sajátrészvény-vételi megbízását, miután „valakik” rejtélyes módon mindig elé álltak a részvénykönyvben. Magyarán, a piac a nagy tételű, 225 forintos vételi megbízást akként reagálta le, hogy az Enefi-könyvben a cég által adott megbízás elé állva („frontolva”) próbált nagy mennyiségekben részvényeket megszerezni, a cég ajánlatánál magasabb árszinteken. Ezért az Enefi egyetlen részvényt sem tudott vásárolni, arra esélye sem volt. A történethez hozzátartozik, hogy a közgyűlési felhatalmazás alapján 250 forintért is vásárolhattak volna, s az eredeti ajánlat erről is szólt, ám menet közben változtattak, s ezzel elügyetlenkedték az ügyletet. Az Enefi árfolyamgörbéjére pillantva azt látjuk, hogy a kurzus az elmúlt öt napban 225 és 236 forint között sávozott.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.