BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Öt befektetési vállalkozás szerzett kereskedési jogot az új piacon

Kereskedők már vannak, bevezetett cégek viszont egyelőre még nincsenek az Xtend piacon, amelyre a főpiachoz képest könnyített feltételekkel léphetnek be a cégek.

Már öt brókercég kapott engedélyt arra, hogy kereskedhessen a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) úgynevezett Xtend piacán. Az SPB Befektetési Zrt., a Concorde Értékpapír Zrt., a KBC Securities, az NHB Növekedési Hitel Bank és a Random Capital csütörtöktől kereskedhetne a tőzsdén az Xtend piacra bevezetett papírokkal, ilyen részvények azonban egyelőre nincsenek. A megadott jogosultság tehát egyelőre formális.

Az Xtend piacban nagy fantáziát látnak a BÉT szakemberei, mert elemzésük szerint körülbelül háromszáz magyar tulajdonban lévő középvállalat lehet alkalmas a tőzsdei bevezetésre. „Segíti a cégek megjelenését, hogy a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap 13 milliárd forinttal támogatja az elsődleges részvénykibocsátásokat, az IPO-kat, emellett a mentorprogramban uniós forrásokat is igénybe lehet venni. Ezzel a piacra lépés költsége körülbelül a felére csökken” – mondta Bozsik Balázs, a BÉT marketing- és PR-igazgatója. Bozsik hozzátette: már öt-tíz ígéretes céget látnak, de nincs még arról pontos terv, hogy ezek a tranzakciók milyen ütemben valósulhatnak meg. Öt-tíz éves távlatban nagyságrendileg ötven papírt szeretne elérni az Xtenden a BÉT.

Ahhoz, hogy egy céget bevezessenek az Xtendre, szükség van még néhány lépésre, a bevezetési folyamat 100 százalékban valamikor januárra áll majd teljesen készen. A tőkepiacra való belépés eleve több hónapot vesz igénybe, így az első piacra lépésre még várni kell egy darabig

– mutatott rá Nagy Kálmán, az Xtend piacra készülő társaságok egyik kijelölt tanácsadó cégének, a Concorde MB Partnersnek az ügyvezető partnere.

Az Xtendre a főpiachoz képest könnyített feltételekkel belépő társaságoknak kötelező valamelyik kijelölt tanácsadóval leszerződniük. A könnyített feltételek lényege, hogy részvénykibocsátáskor a részletes tájékoztató helyett csak egy egyszerűbb információs dokumentumot kell közzétenniük. Ezt pedig nem a felügyelet hagyja jóvá, hanem a BÉT is megerősítheti a tanácsadó javaslatára.

Ilyen szempontból a kereskedési jognál lényegesen nagyobb jelentősége van a kijelölt tanácsadónak, aki segíti a piacra lépést, és az ellenőrzésben is szerepet kap. Néhány potenciális kibocsátóval már tárgyaltunk, de nehéz megmondani, mennyire lehet népszerű az Xtend. Sokaknál a forrásbevonási szándék vagy a tőkepiaci jelenléttel együtt járó PR-megjelenés is fontos. A tulajdonosoknak előnyt jelenthet az is, ha a saját cégük részvényeit tartós befektetési számlán (tbsz) tarthatják, de önmagában nem ez a fő motiváció

– tette hozzá Nagy Kálmán, aki elmondta, hogy őket főleg az érettebb fázisban lévő társaságok keresik meg a tőzsdei megjelenés tervével.

Elsősorban nem a startupok, hanem a több százmillió forintos EBITDA-t elérő cégek gondolkodnak a nyílt piacra lépésen, például azért, mert forrást keresnek a növekedésük finanszírozásához.

„Az Xtenden a befektetőknek már a tőzsdei megjelenés korai szakaszban érdemes lehet beszállniuk egyes papírokba, mert nagy növekedési sztorik is lehetnek ezen a piacon. A magyar részvénypiac viszonylag kicsi, így a kínálat szélesítése és a kereslet élénkítése révén a középvállalati piac elindulása mindenképpen hozhat eredményeket” – fűzte hozzá Virág Ferenc, a Random Capital elnök-vezérigazgatója.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.